22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternațional„Un pas în urma serafimilor" la Berlinală

„Un pas în urma serafimilor” la Berlinală

Debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, „Un pas în urma serafimilor”,  a fost selecţionat în secţiunea Talent Project Market, din cadrul celei de-a 11-a ediţii a Berlinale Talent Campus. Aceasta va avea loc în perioada 9-14 februarie 2013, făcând parte din Berlinale Co-Production Market – piaţa de proiecte a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

După succesul înregistrat de „După dealuri”, iată că apare un nou film care are un subiect legat de Biserica Ortodoxă Română.  Filmul tratează tema universală a maturizării,

printr-o poveste bazată pe fapte reale. Prin intermediul personajului principal, Gabriel, un adolescent de 14 ani, publicul va pătrunde în universul ermetic al unui seminar teologic ortodox, locul unde se formează viitorii preoţi.

Personajul principal intră în acest seminar cu dorinţa de a deveni preot, dar descoperă cu stupoare că Biserica este un sistem guvernat de corupţie. Alături de alţi trei colegi, Gabriel formează un grup cu care începe sistematic să încalce toate regulile impuse în seminar, intrând astfel în conflict cu conducerea şcolii. Principalul lor adversar este părintele Ivan, un om ambiţios şi inteligent, dar care vrea să conducă seminarul prin intimidare şi turnătorie şi care face tot posibilul pentru a-i exmatricula pe cei care i se opun.

A fi sau a nu fi seminarist

„Un pas în urma serafimilor” nu îşi propune să trateze probleme teologice, ci vorbeşte despre curajul şi dreptul tinerilor de a lua decizii, de a se opune unui sistem şi, dacă e necesar, de a încăleca reguli pentru a-şi proteja liberul arbitru. La 14 ani, copiii trebuie să decidă ce vor să devină în viaţă şi astfel să urmeze liceele potrivite. Dar ce se întâmplă dacă pe parcurs descoperă că nu au făcut alegerea corectă? Personalitatea unui tânăr se dezvoltă în adolescenţă, atunci când tentaţiile vieţii sunt puternice. Cu atât mai periculos este atunci când tânărul respectiv trebuie să se supună unui cod moral, pregătindu-se pentru o misiune importantă pentru întreaga sa viaţă.

„Un pas în urma serafimilor” este unul dintre cele 10 proiecte finaliste, alese din cele 214 înscrise, şi singurul proiect românesc prezent în cadrul Berlinale Co-Production Market. Regizorul Daniel Sandu (foto) se va afla faţă în faţă cu importanţi coproducători şi finanţatori internaţionali alături de alţi talentaţi regizori debutanţi, dar şi de regizori consacraţi care îşi prezintă proiectele în Berlinale Co-Production Market, cum sunt Lucrecia Martel, György Pálfi, Rafi Pitts, Cristián Jiménez etc.

Filmul este produs de HiFilm Productions, a obţinut sprijin pentru dezvoltare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei şi a fost nominalizat în cadrul concursului de scenarii HBO/TIFF. De asemenea, a fost selectat în cadrul CineLink Project Market Sarajevo şi Baltic Event Tallin, a participat la atelierul EKRAN organizat de Şcoala A. Wajda în Polonia şi a reprezentat în 2012 România în cadrul Producers Lab, organizat de către European Film Promotion, în colaborare cu Toronto International Film Festival.     

Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...
Ultima oră
Pe aceeași temă