30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInternaționalTherion revine în România

Therion revine în România

Suedezii de la Therion revin în România pentru a prezenta noul material discografic intitulat “Sitra Ahra“. Noul concert, ce se va desfăşura în 22 noiembrie 2010 la Arenele Romane din Bucureşti, într-un cort special amenajat şi încălzit prin instalaţii de climatizare de mare putere, face parte din turneul “Sitra Ahra Tour 2010” şi va trece prin nu mai puţin de 25 de ţări, printre care şi România. În deschiderea suedezilor vor urca pe scenă Loch Vostok – Suedia şi Leprous – Norvegia.

Una dintre cele mai reprezentative nume ale scenei metal suedeze, formaţia Therion a fost înfiinţată în 1987 de către Christofer Johnsson. Deşi numele formaţiei provine din limba greacă, însemnând “Bestie” sau mai exact Antichrist, de fapt Therion se vrea a fi un omagiu adus albumului “To Mega Therion” al celor de la Celtic Frost.

De la trupa suedeză de puştani entuziaşti care lansau la începutul anilor ’90 albumul „Of Darkness” până la conceptul muzical-artistic dezvoltat astăzi de Christofer Johnsson – unul dintre acei puştani, ajuns la maturitate – Therion a cunoscut numeroase schimbări şi transformări, dar a rămas mereu un nume aparte al scenei metal mondiale şi al muzicii contemporane. Chiar la debut, death-metal-ul suedezilor a fost asezonat cu elemente socotite pe atunci avangardiste în cadrul genului, cum ar fi clapele sau părţile vocale clean.

Componenţa se schimbă la fiecare album, singurul membru stabil rămânând Johnsson, care se ocupă de chitară şi voce, dar şi de orientarea stilistică şi de elaborarea conceptului ideatic. După o experienţă doom, Therion îşi începe evoluţia în direcţia în care merge până astăzi, încorporând în muzică elemente corale şi orchestrale de influenţă clasică, preclasică sau extraeuropeană. Dacă „Lepaca Kliffoth”, albumul lansat în 1995, constituie piatră de hotar a acestei schimbări, „Theli”, apărut cu un an mai târziu, este socotit până astăzi unul dintre cele mai reprezentative albume ale grupului.
Devine din ce în ce mai clară schimbarea radicală survenită şi la nivelul versurilor, pentru că dacă la început Therion aborda în special teme socio-politice, odată cu interesul crescând al lui Johnsson pentru anumite elemente de magie şi ocultism, Thomas Karlsson, un prieten al acestuia, preia rolul de textier.

Odată cu albumul „Vovin” devine clar ca Therion s-a transformat într-un proiect al lui Christopher Johnsson, care acum face apel la muzicieni de studio profesionişti pentru a-şi înregistra muzica. Aceasta urmează linia începută cu ani în urmă, evoluând însă mereu, astfel încât pe „Deggial” se ajunge deja la angajarea unei întregi orchestre. Piesele sunt lungi, conceptuale şi uneori greu de pătruns, ca şi versurile, ce se aventurează pe un tărâm spiritual confuz şi adesea periculos, pe care Johnsson şi-l asuma în întregime.

Therion câştiga în omogenitate şi forţa odată cu cooptarea fraţilor Niemann, Kristian şi Johan, la chitară, respectiv bas. Cei doi devin colaboratori permanenţi ai lui Johnsson, implicându-se şi în procesul de realizare a pieselor. Astfel, sunt lansate simultan „Lemuria” şi „Sirius B”, două albume pe care latura orchestrală, dramatică şi bombastică a grupului se îmbină cu elemente foarte heavy şi care marchează în acelaşi timp ultimele contribuţii vocale în maniera death-metal ale liderului grupului. Turneul de promovare a albumelor aduce Therion la Bucureşti, în 2005, în cadrul unui concert care se bucură de un mare succes la public, răsplătit printr-o performanţă artistică la înălţime. Unul dintre elementele care îmbogăţesc concertele Therion este Mats Leven, solistul vocal talentat şi extrem de versatil care a colaborat ani buni cu Yngwie Malmsteen.

La sfârşitul lui 2006 Therion susţine primul concert cu cor şi orchestra din istoria grupului, tot la Bucureşti.
„Gothic Kabbalah” este probabil apogeul Therion, care merge cu un pas mai departe, adăugând metal-ului cu influenţe clasice sau preclasice o doză de progresiv cu rădăcini în anii ’70, ce transformă albumul într-o piesă de rezistenţă a muzicii rock din ultimele decenii.

Biletele se pot achiziţiona, începând cu data de 8 septembrie, din reţeaua Eventim.

 

Cele mai citite

VIDEO. Pompierii se luptă de peste 15 ore cu un incendiu din localitatea Sălcioara

Echipajele de pompieri din Vaslui sunt angrenate într-o operațiune de lichidare a unui incendiu izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la o hală...

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...
Ultima oră
Pe aceeași temă