21.7 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăPoliticăCristian Preda anunță o surpriză la alegerile prezidențiale: „Vom avea un preşedinte...

Cristian Preda anunță o surpriză la alegerile prezidențiale: „Vom avea un preşedinte care va schimba în bine”

Politologul Cristian Preda a afirmat duminică în ultima zi a Salonului Internaţional de Carte Bookfest că vom avea o mare surpriză la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, susţinând că românii ar urma să se îndrepte spre „un preşedinte care va schimba în bine”, scrie Agerpres.

„De fapt, democraţiile trăiesc atâta vreme cât există şi optimişti. Trebuie să fim sceptici, critici în viaţa de zi cu zi, dar trebuie să fim optimişti pe termen lung, pentru că, de la Spinoza la Popper, democraţia trăieşte cu un dram de optimism. Eu cred că şi anul acesta, ca şi în 1996, ca şi, din păcate, în 2000, ca şi în 2004 şi în 2014, vom avea o mare surpriză la prezidenţiale. Vom avea un preşedinte care va schimba în bine. O spun cu optimism şi o spun ţinând seama că suntem la 18 ani aproape de la intrarea în Uniunea Europeană. Faptul că o întreagă generaţie, care acum ajunge să voteze, a trăit doar în Uniunea Europeană, a schimbat în mod profund modul de a vedea lucrurile şi modul de a vedea politica”, a spus Preda la dezbaterea „Cu ce se ocupă un preşedinte de ţară?”.

Politologul, care a arătat că România are nevoie în 2024 de un preşedinte „harnic, moderat şi darnic”, a susţinut că partidele „nu traduc” suficient de bine, sau traduc foarte prost, aceste schimbări profunde în societate.

„Şi eu sunt convins că vom avea o surpriză şi peste o săptămână. Cei care îşi propuneau să confirme la urne o dominaţie cu absolută vor mânca bătaie. Veţi vedea la scorul politic la alegerile europene şi la alegerile pentru Consiliile Judeţene, veţi vedea mari surprize. Am o convingere clară în această privinţă. Iar asta va da un un tip de dinamică lunilor următoare, care va face că vom avea la Preşedinţie un om la care nu se gândeşte prea multă lume în acest moment. Şi va fi, sunt convins, o surpriză în sensul bun, aşa cum au fost marile schimbări şi în 1996 şi în 2004 şi în 2014”, a opinat Preda.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă