14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalScandaloşii Rammstein

Scandaloşii Rammstein

Începând de astăzi de la ora 15.15 şi până duminică seară, la ora 23.00, pe scena Romexpo se va desfăşura un adevărat maraton rock în cadrul Festivalului Sonisphere.

Site-urile de profil au anunţat ieri o surpriză în programul Festivalului Sonisphere: capul de afiş al primei seri nu va fi Manowar ci trupa Accept. Pe 27 iunie, în ultima zi a Festivalul Sonisphere, pe scena Romexpo vor urca, pentru prima dată la Bucureşti, germanii de la Rammstein. România Liberă prezintă ultimul episod din serialul biografic dedicat numelor grele ale festivalului: Metallica, Manowar şi Rammstein.

Efecte pirotehnice şi scenografie impresionantă

Rammstein ajung în România în cadrul turneului „Liebe ist für alle da”, show-ul anunţându-se incendiar la propriu, datorită unei scenografii impresionante şi efectelor pirotehnice, de altfel, o marcă a trupei. Mottoul formaţiei germane este „Alte trupe cântă, Rammstein arde!” (o aluzie la melodia „Kings of Metal” a trupei Manowar, care spune „Alte trupe cântă, Manowar ucide”). În urmă cu 10 ani, cei de la Rammstein obişnuiau să folosească kerosen pe toată suprafaţa scenei şi să îl aprindă. După câteva accidente, trupa a angajat profesionişti în crearea de show-uri pirotehnice. Solistul Till Lindemann este acum un pirotehnician licenţiat.

„Muzică de invadat Polonia”

Grupul Rammstein s-a lansat în anul 1994 şi a făcut valuri încă de la primele apariţii, în faţa publicului german. Cei şase muzicieni şi-au croit rapid drum prin hăţişul industriei muzicale, ajungând să se bucure de succes şi recunoaştere la nivel internaţional. Sound-ul Rammstein s-a făcut rapid remarcat, fiind o combinaţie inedită de muzică electronică şi rock industrial. Însă stilul lor a stârnit şi multe critici. Despre melodia „Mutter” s-a spus că este „muzică de invadat Polonia”, iar despre vocea solistului – că îi face pe ţărani să se ascundă în casele lor şi să blocheze uşile.

În mijlocul controverselor

Aproape toate versurile Rammstein sunt în germană, însă trupa a înregistrat şi câteva versiuni în engleză ale melodiilor „Engel”, „Du hast” şi „Amerika”. Rammstein a atras mereu condamnări din partea apără¬torilor moralităţii. Comportamentul membrilor pe scenă i-a dus la o noapte de închisoare, în iunie 1999, după ce au folosit un penis fals uriaş într-un concert în State. Înapoi acasă, în Germania, trupa a fost acuzată de simpatii fasciste din cauza uniformelor militare purtate în videoclipuri şi în concerte.

S-a spus că multe dintre masacrele sângeroase care au avut loc în lume (la liceele Columbine şi Red Lake în America sau la Şcoala din Beslan, Rusia) au fost săvârşite de fani ai trupei influenţaţi de muzica lor „demonică”. Cu peste 10 milioane de albume vândute, cei de la Rammstein revin după patru ani de pauză cu un nou turneu mondial spectaculos şi cu albumul „Liebe ist für alle da” (al şaselea din carieră), lansat în octombrie 2009. Şi acest nou album a generat controverse, unele versuri fiind catalogate drept brutale ori cu caracter erotic prea explicit.

Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă