24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalO săptămână la Havana

O săptămână la Havana

Filmul colectiv „7 zile în Havana” deschide vineri seară festivalul cu pelicule de top, „Les filmes de Cannes à Bucarest”. Pelicula este formată din 7 scurtmetraje care spun 7 poveşti repartizate pe tot atâtea zile, create de 7 regizori, fiind un excelent portret al Havanei zilelor noastre.

Cei 7 regizori sunt Benicio del Toro (născut în Puerto Rico), Pablo Trapero (Argentina), Elia Suleiman (Israel), Julio Medem (Spania), Gaspar Noé (Argentina), Juan Carlos Tabío (Cuba), Laurent Cantet (Franţa).

Cele 7 poveşti

Fiecărei zile a săptămânii îi este atribuit câte un scurtmetraj, iar poveştile au legătură între ele. Personaje principale într-un episod devin secundare în altul şi fapte începute în primele zile ale săptămânii îşi găsesc continuarea la finele ei.

Luni – Benicio del Toro: “El Yuma”

De ziua de luni s-a ocupat Benicio del Toro, cunoscut publicului din toată lumea ca actor, datorită rolurilor pe care le-a jucat în „The Usual Suspects” (1994), „Snatch (2000), „Traffic” (2000), „21 de grame” (2003) şi altele. Ultimul film în care l-aţi putut vedea de curând a fost „Savages” (2012) al lui Oliver Stone. Cariera de regizor conţine filmul de faţă şi un proiect datând din 1995, tot un scurtmetraj, numit „Submission”.  „El Yuma” spune povestea unui tânăr turist american care ajunge la Havana şi este condus într-un tur mai puţin obişnuit al oraşului de către şoferul său, un inginer cubanez cu facultatea terminată la Moscova, care în timpul liber este şofer de taxi. Tânărul face cunoştinţă cu gălăgioasa familie a şoferului-inginer, cu problemele ei, apoi cu viaţa de noapte a Havanei, cu băutura şi fetele din club.

Marţi – Pablo Trapero: “Jam Session”

Pablo Trapero s-a născut în Argentina, la Buenos Aires, şi este un artist destul de familiarizat cu Havana. “Havana a stârnit întotdeauna ecouri puternice în inimile regizorilor latino-americani”, a declarat Trapero. Ca regizor, este cunoscut în special pentru filmul „Mundo Grua”,  cu care a câştigat premiul criticilor la Veneţia. Scurtmetrajul  “Jam Session” are în centrul acţiunii un regizor european celebru care ajunge în Havana pentru  a-şi ridica un premiu la Havana Film Festival. Eroul traversează însă o criză emoţională pe care reuşeşte să o depăşească datorită şoferului său cubanez, un tip care se dovedeşte a fi un excelent trompetist în timpul liber.  Actorul din rolul regizorului european celebru este chiar Emir Kusturica jucând cumva propriul său rol.

Miercuri – Julio Medem: “La Tentacion de Cecilia”

Julio Medem este un regizor iberic, reprezentant al noului val în cinematografia spaniolă. Dacă nu-l ştiţi din „Vacas “(1992) şi „Los Amantes del Circulo Polar” (1998), atunci îl ştiţi cu siguranţă datorită faimosului său film „Lucia şi sexul” (2001).  În “Tentaţia Ceciliei” este vorba despre dilema unei talentate cântăreţe cubaneze nehotărâte dacă să accepte oferta unui impresar de a pleca să cânte în Spania pe bani frumoşi sau să rămână în Havana, alături de prietenul ei, un sportiv sărac şi cam lipsit de noroc.

Joi – Elia Suleiman: “Diary of a Beginner”

Elia Suleiman este un regizor şi scenarist palestinian cunoscut pentru filmul „Divine Intervention” (2002), o tragicomedie despre viaţa de zi cu zi din spaţiul israelo-palestinian care a primit premiul juriului la Cannes în 2002. Scurtmetrajul său “Diary of a Beginner” ne prezintă un jurnalist palestinian ajuns la Havana pentru a intervieva pe cineva important. În timp ce aşteaptă întâlnirea respectivă, ziaristul ia parte la câteva scene din viaţa oraşului care la prima vedere par nişte secveneţe banale.

Vineri – Gaspar Noé: “Ritual”

Gaspar Noé s-a născut în Argentina, apoi s-a refugiat în Europa în timpul dictaturii militare, devenind „cel mai latino-american dintre toţi regizorii francezi”. Este celebru pentru filmul „Irreversible” (2002), cu Monica Bellucci şi Vincent Cassel în rolurile principale. „Ritual” spune povestea unei tinere cubaneze care este dusă de către părinţii ei la un vraci. Ritualul constă în “purificarea” tinerei şi înlăturarea “blestemului” despre care se crede că s-a abătut asupra ei: lesbianismul.

Sâmbătă – J.C. Tabío: “Dulce Amargo”

J.C. Tabío este singurul regizor cubanez dintre cei care au participat la acest proiect. Filmul său cel mai cunoscut, „Straw-berry & Chocolate” (1993) a luat o mulţime de premii la festivaluri internaţionale, printre care Goya Awards 1995, şi premiul special al juriului la Sundance Film Festival.  „Dulce Amargo” prezintă o zi obişnuită din viaţa unei femei între două vârste din Havana, prinsă între două slujbe pentru a-şi întreţine familia, soţul alcoolic şi bolnav, fata care vrea să emigreze clandestin în SUA şi gătitul prăjiturilor pentru evenimente spe­ciale în ciuda penelor de curent şi a penuriei de ouă.

Duminică – Laurent Cantet: “La Fuente”

Mare admirator al Cubei, francezul Laurent Cantet a visat întotdeauna să facă un film în Havana. Îl cunoaşteţi datorită filmelor „Human Resources” (1999), care a luat un premiu César, şi „The Class” (2008), laureat cu Palme d’Or la Cannes.  Filmul de faţă spune povestea unei bunicuţe din Havana, căreia i se arată în vis o sfântă care îi cere femeii ca, până cade înserarea, să-i construiască în casă o fântână arteziană în semn de preţuire. Singura problemă e că femeia stă într-un apartament de bloc. ­Noroc că familia e mare, şantierele din zonă – nepăzite, iar ­vecinii inundaţi de dedesubt – ­înţelegători.

„7 zile în Havana” a fost filmat în perioada martie-aprilie 2011, timp de 7 săptămâni. Prac­tic, fiecare regizor a avut la dispo­ziţie câte o săptămână de filmare care s-a concretizat în câte aproximativ 15 minute de film reprezentând fiecare câte o zi a săptămânii. Filmul a intrat în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, secţiunea “Un Certain Regard”.

Cele mai citite

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă