25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalExpoziție ”Ștefan Câlția”, la Muzeul Colecțiilor de Artă: O „bibliotecă de oale“,...

Expoziție ”Ștefan Câlția”, la Muzeul Colecțiilor de Artă: O „bibliotecă de oale“, un „suport de pană“, o „uşă cu flori“

Expoziția „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoareˆ, ce va avea vernisajul pe 20 mai la Muzeul Colecțiilor de Artă, celebrează împlinirea vârstei de 75 de ani a cunoscutului artist.

Organizată de Muzeul Colecțiilor de Artă,  în colaborare cu Fundația Ștefan Câlția și cu Galeria Posibilă, expoziția cuprinde unele dintre cele mai importante lucrări de pictură semnate de Ștefan Câlția , alături de obiecte personale colecționate de acesta de-a lungul timpului. Obiectele joacă un rol fundamental în crearea lucrărilor, alegerea lor fiind determinată de personalitatea artistului. Întâlnirea dintre reflecția artistului asupra acestor obiecte și vizitatori va fi descoperită prin intermediul „Întâlnirilor Audio“ înregistrări cu artistul incluse într-o aplicație de mobil. Unică prin noile perspective de vizitare și design expozițional, „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare“ facilitează o experiență profundă a înțelegerii lucrărilor. 

O reţea de suporturi

Pe parcursul celor patru luni de expunere, între 20 mai și 20 septembrie 2017,  spațiul expozițional va fi unul viu, însoțit de concerte, conferințe, întâlniri cu artistul, ateliere cu copii și numeroase activități deschise publicului, toate la Muzeul Colecțiilor de Artă.

“În cadrul expoziţiei Obiecte grăitoare rolul arhitectului devine cel de a media legătura dintre obiectele şi lucrările expuse, cu spaţiul pus la dispoziţie din cadrul Muzeului Colecţiilor de Artă.

Nu este prima oară când lucrez la un proiect de arhitectură de expoziţie, dar în cazul de faţă provocarea a fost diferită. Miza proiectului a fost propunerea unei reţele de suporturi care să poată crea o legătură vizuală între spaţiul muzeului – o clădire care transmite pregnant atmosfera sfârşitului de secol XIX – şi firul narativ, curatorial, în care o serie de obiecte personale ale artistului Ştefan Câlţia construiesc un dialog cu lucrările sale“, a declarat arhitecta Irina Nemțeanu, cea căreia i-a revenit rolul complex de a gândi această expoziție “grăitoare“. 

Structuri metalice simple

Aceasta a precizat că fiind vorba despre o expoziţie temporară, dar şi despre o clădire de patrimoniu, intervenţiile făcute în sălile muzeului trebuiau gândite ca fiind neintruzive şi reversibile, în aşa fel încât „învelişul“ spaţiului expoziţional să sufere cât mai puţine modificări. “Proiectul de arhitectură de expoziţie a presupus o serie de structuri metalice simple, liniare, adaptate spaţiului. Întreaga reţea de structuri trebuia să devină cât mai puţin vizibilă şi să îşi asume onest rolul pe care îl are – de suport, de cadru. Dacă expoziţia Obiecte Grăitoare povesteşte despre legătura lucrare-obiect, intervenţia mea a presupus susţinerea unei reciprocităţi perete-spaţiu. Veţi descoperi în expoziţie o «bibliotecă de oale», un «suport de pană», o «uşă cu flori»“, a menţionat  Irina Nemțeanu.  

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...
Ultima oră
Pe aceeași temă