Sursa foto: aljazeera.com

Masacru în Niger: o sută de oameni au fost uciși de teroriști jihadiști

O sută de persoane au fost ucise sâmbătă în atacuri comise în două sate din vestul statului Niger, în ceea ce ar putea fi cel mai grav masacru împotriva civililor în această ţară vizată de grupări jihadiste, transmite AFP, citând un responsabil local.

Share

Romania libera 0 comentarii

Actualizat: 03.01.2021 - 20:49

„Tocmai ne-am întors de la locurile atacurilor. La Tchoma Bangou au fost până la 70 de morţi, iar la Zaroumadareye 30 de morţi”, a declarat duminică Almou Hassane, primarul din Tondikiwindi, care administrează cele două sate vizate 'de terorişti veniţi la bordul a o sută de motociclete'.

Primarul a spus că ”au fost şi 25 de răniţi, dintre care unii au fost evacuaţi la Niamey şi Ouallam pentru îngrijiri”.

Sursa a mai precizat că, ”pentru a ataca cele două sate (aflate la distanţă de 7 km), atacatorii s-au împărţit în două coloane: în timp ce una ataca Zaroumadareye, ceilalţi au atacat Tchoma Bangou”.

Ministrul de Interne, Alkache Alhada, susține că atacul ar fi o răzbunare după uciderea a doi luptători de către săteni.

Ahmed Idris, corespondent Al Jazeera, a declarat că atacul a avut loc într-una dintre cele mai tranzitabile zone de frontieră.

„Oficialii spun că suspectează că atacatorii au trecut în Niger din Mali, învecinată. Zona în care a avut loc atacul a fost, de asemenea, martoră violenței intercomunitare. O delegație guvernamentală este acum în drum spre zonă pentru a investiga ce s-a întâmplat ”, a spus Idris.

Un jurnalist local a declarat agenției de știri AFP că 50 de persoane au fost ucise în Tchombangou, în timp ce Reuters, citând o sursă de securitate, a declarat că cel puțin 49 au fost uciși și 17 răniți în același sat.

Cele două sate sunt situate la circa 120 km nord de capitala Niamey, în regiunea Tillabéri, frontalieră cu Mali şi Burkina Faso. Regiunea este vizată cu regularitate în ultimii ani de atacuri ale unor grupări jihadiste.

Dublul atac, anunţat sâmbătă de aleşi locali, dar fără un bilanţ precis, a fost comis în ziua proclamării rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Acestea l-au dat confortabil în frunte, cu 39,33%, pe Mohamed Bazoum, candidat al partidului la putere şi fost ministru de interne, care a promis să intensifice lupta contra grupărilor jihadiste.

Comentarii