21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaÎn mijlocul războiului, un post de radio rus independent tace

În mijlocul războiului, un post de radio rus independent tace

Ascultătorii care s-au conectat la “Ecoul Moscovei” (Echo of Moscow), unul dintre puținele posturi de știri independente, libere, rămase în țară, din păcate nu s-a auzit nimic, notează  Aljazeera.

De când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei pe 24 februarie, oficialii de la Moscova au început o represiune împotriva presei independente și a protestatarilor care au ieșit pentru a denunța războiul, pe care Kremlinul îl numește doar „operațiune specială”.

O declarație a comisiei de cenzură a internetului din Rusia, Roskomnadzor, a avertizat că referirea la campania militară ca o „invazie”, „atac” sau „război” ar duce la blocarea site-ului web ofensator.

Autoritățile au acuzat instituții de presă independente, cum ar fi Echo of Moscow, TV Rain (Dozhd) și Novaya Gazeta, că răspândesc dezinformări despre conflict, amenințăndu-le că le vor amenda cu până la cinci milioane de ruble (60.000 de dolari).

Dmitri Muratov, redactorul-șef al Novaya Gazeta, a declarat că nu va accepta informații oficiale despre Ucraina și că se va baza pe proprii corespondenți și pe redacție pentru a verifica faptele.

În weekend, redactorul-șef al lui Rain, Tikhon Dzyadko, și soția sa, prezentatoarea TV Yekaterina Kotrikadze, au fost bombardați cu farse și amenințări la adresa membrilor familiei lor, după ce numerele lor personale de telefon au fost publicate online.

Apoi, luni seara, Parchetul General a cerut lui Roskomnadzor să restricționeze accesul la Rain și Echo al Moscovei, acuzându-i de „apeluri la activitate extremistă, violență”, precum și „informații în mod deliberat false cu privire la acțiunile personalului militar rus în cadrul a unei operațiuni speciale de protejare a RPD și LPR [Republicile Populare Donețk și Lugansk]”.

În timp ce Echo of Moscow a fost eliminat complet de pe unde, fluxul live YouTube al lui Rain rămân deschis.

Editorii site-ului web Echo al Moscovei au declarat că vor contesta această decizie în instanțe pe motiv de cenzură politică, care este interzisă în constituția Rusiei.

Într-o adresă televizată adresată telespectatorilor săi, Dzyadko a insistat că postul său respectă legea și va continua să stea în emisie cât mai mult timp posibil, în timp ce contestă decizia în instanțe.

Site-urile web ale ambelor stații pot fi accesate în continuare printr-un VPN.

„Putin a pierdut războiul împotriva Ucrainei, Putin a pierdut războiul cu întreaga lume”, a declarat Lev Schlossberg, de la partidul de opoziție Yabloko din Rusia, într-o declarație împărtășită cu Al Jazeera.

„Putin a pierdut totul. Victimele și distrugerea nu vor fi niciodată iertate. Adevărul este insuportabil pentru el. Este furios și foarte periculos. Prin urmare, mass-media independentă este distrusă.

„Rusia lui Putin intră în stadiul terminal.”

„Atâta timp cât poți scrie despre asta, poți vorbi despre asta, poți să-i arăți, se poate și trebuie făcut… Libertatea de exprimare continuă să răsune, dar cu un laț în jurul gâtului. Vom fi judecați după ceea ce am făcut în zilele catastrofei.”

Între timp, autoritățile ruse au adoptat o atitudine dură împotriva a ceea ce ei consideră dezinformări despre conflictul din Ucraina.

Luni, parlamentarii au propus un nou proiect de lege prin care îi condamnă pe cei care împărtășesc ceea ce ei numesc „falsuri” și informații greșite, cu o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani.

Acestea includ date despre presupusele victime.

Cifrele oficiale ale celor uciși sau capturați nu au fost încă făcute publice, deși politicienii locali au recunoscut că alegătorii lor au suferit pierderi.

Ucraina a declarat că peste 350 de persoane au murit în mai puțin de o săptămână de război, inclusiv copii, dar Al Jazeera nu a putut verifica în mod independent bilanțul.

Comentând restricția, șeful Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Valery Fadeyev, a spus că, deși nu urmărește Rain, „în ceea ce privește Echo of Moscow, este adevărat că pe site s-au exprimat puncte de vedere diferite, dar cu predominanță despre adversarii Rusiei, Ucraina.

În ciuda faptului că este președintele organismului rus pentru drepturile omului, Fadeyev este membru al partidului Rusia Unită a lui Putin și nu a fost înțelegător față de tratamentul dur al protestatarilor în trecut.

Rețelele de socializare

Războiul informațional s-a extins și asupra rețelelor de socializare.

Roskomnadzor a anunțat vineri că restricționează accesul la Facebook după ce compania a blocat conturile mass-mediei ruse.

Twitter a fost blocat la scurt timp după aceea, Roskomnadzor afirmând că face demersuri pentru a limita „diseminarea de informații nesigure, semnificative pentru public, cu privire la o operațiune militară specială în Ucraina”.

Între timp, națiunile occidentale au orpit postul de televiziune Rusia Today (RT). L-au blocat și de pe YouTube.

Este de remarcat să adăugăm că protestele împotriva războiului, care continuă încă de joi, au fost organizate și pe rețelele de socializare.

De când invazia a fost lansată joi dimineață, aproape 7.000 de persoane au fost reținute la acțiuni și proteste împotriva războiului, potrivit OVD-Info, un proiect media independent pentru drepturile omului care monitorizează persecuția politică.

Printre acestea se numără Daniel care a fost reținut împreună cu prietena sa Natasha într-un mare oraș rus, pe care Al Jazeera nu-l numește.

„Am stat închiși timp de 16 ore”, a spus el la telefon pentru Al Jazeera.

„Aceasta este acum o experiență comună pentru mulți și vor exista din ce în ce mai multe astfel de experiențe. Eram șapte dintre noi care am fost arestați pentru încălcarea restricțiilor legate de COVID, așa cum spunea, și puși împreună într-o celulă cu două margini de beton. Ni s-a dat o saltea, o pătură și o pernă. Împreună cu noi a fost plasat, să zicem, un domn cu ghinion, care striga la <gunoaie> [argo derogatoriu pentru poliția din Rusia] pentru că i-a luat șireturile pantofilor. Era beat și și-a aruncat cizmele desfăcute în ușă, a adormit și a sforăit zgomotos, apoi s-a trezit și a spus că dacă era președintele rus Vladimir Putin, ar fi bombardat totul.”

Daniel a fost în judecată a doua zi, unde a văzut-o pe Natasha, care fusese eliberată în timpul nopții. Când a ajuns acasă, a auzit vestea că Harkivul din estul Ucrainei era bombardat de rachete rusești și că mai multe persoane au fost ucise.

„Voi continua să ies la proteste”, a spus Daniel, cuvinte care probabil ar fi pe placul liderului opoziției întemnițat Alexey Navalny.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei "permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului...
00:01:06

Video Protest Sectorul 1: Clotilde Armand Acuză Fraudă Electorală

București, 15 iunie 2024 - În Piața Victoriei din București, susținătorii primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, au organizat un protest cerând renumărarea voturilor. Aceștia...
Ultima oră
Pe aceeași temă