21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInternaționalFiul lui Woody Allen acuză presa că a contribuit la mușamalizarea trecutului...

Fiul lui Woody Allen acuză presa că a contribuit la mușamalizarea trecutului problematic al regizorului

În timp ce regizorul Woody Allen se pregătea pentru Festivalul de film de la Cannes, unde cel mai recent film al său, „Cafe Society” urma să fie proiectat în deschiderea competiției, fiul regizorului, reporterul Ronan Farrow, a publicat un articol în care susține că sora sa, Dylan, a fost abuzată de tatăl său adoptiv, când avea vârsta de șapte ani, notează site-ul Flavorwire

În articolul publicat pe site-ul The Hollywood Reporter, Ronan Farrow se întreabă de ce media ignoră controversele legate de numele tatălui său, preferând, în schimb, să îi aplaude proiectele artistice. Potrivit acestuia, responsabilă pentru minimizarea acuzațiilor lansate de el, mama și sora sa, este echipa de relații publice a lui Woody Allen, dar și presa.

„Când The New York Times a decis să publice povestea surorii mele, în 2004, a făcut-o într-un material de 936 de cuvinte, publicat pe site-ul publicației și împachetat atent. Nicholas Kristof, câștigătorul unui premiu Pulitzer, militant împotriva abuzurilor sexuale l-a postat pe blogul său. La scurt timp, însă, The Times i-a acordat tatălui meu un spațiu dublu pentru a-și susține punctul de vedere, cât și prima pagină în print. Asta mi-a amintit cât de diferit tratează presa noastră victimele vulnerabile, care lansează acuzații, și bărbații puternici care sunt acuzați de abuz”, a spus el.

Farrow mai dezvăluie că și el a resimțit presiunea acestei controverse și a făcut tot ce i-a stat în putință să se se distanțeze, în public, de istoricul dureros al familiei.

„Astfel, ani buni am evitat să vorbesc despre mărturisirile surorii mele, iar atunci cât am fost încolțit, m-am limitat să scriu câte un rând pe Twittr. Decizia surorii mele să iasă în public a venit la scurt timp după ce eu am început să lucrez la o carte și la un serial de televiziune. Astfel, era ultima asociere pe care mi-o doream. La început, m-am rugat de sora mea să nu mai vorbească despre asta cu reporterii. Mi-e rușine că am făcut asta. În cazul abucurilor sexuale, orice e mai ușor decât să confrunți situația și să dai toate cărțile pe față. Chiar și acum, am ezitat înainte să accept să scriu acest articol, fiind conștient că ar putea cauza suferință surorii mele, mamei mele sau mie”, a mai scris fiul lui Woody Allen.

Farrow a realizat că a greșit abia când sora sa i-a explicat că se teme ca alte fete să nu treacă prin ce a trecut și ea.

„Am început să vorbesc mai deschis, mai ales pe rețelele de socializare. Și am început să fiu mai atent atunci când scriu despre persoane abuzate sexual”, a susținut el.

Ronan Farrow a mai spus că atunci când sora sa a decis să rupă tăcerea, a mers la mai multe publicații, însă niciuna nu a dorit să îi publice povestea. Chiar și atunci când un editor de la Los Angeles Times a ales să publice mărturisirile femeii, șeful său a oprit publicarea materialului.

El a povestit că atunci când scandalul a izbucnit, în 1993, mama sa a decis să renunțe la acuzații, temându-se pentru starea de sănătate a surorii sale, Dylan.

„Dylan era traumatizată de abuz, cât și de lupta pentru custodie, fiind forțată să repete aceeași poveste iar și iar. Cu cât procesul s-a prelungit, cu atât media a transformat situația într-un circ grotesc. Mama mea și procurorul au decis că sora mea nu ar trebui să fie victima acestui scandal. Astfel, procurorul a anunțat public că are doar „cauze probabile” pentru a-l incrimina pe Allen și a pus decizia pe seama situației fragile a victimei”, a mai scris Farrow.

De atunci, mass media au început să cultive o cultură a tăcerii, susține fiul lui Woody Allen.

„Amazon a plătit milioane să lucreze cu Woody Allen. Actori, dintre care și unii pe care îi admir, continuă să apară în filmele lui. Unul dintre el mi-a spus să nu percep decizia ca pe ceva personal. Dar sora mea suferă de câte ori unul dintre eroii ei, precum Louis C.K, sau un star de vârsta sa, precum Miley Cyrus, alege să lucreze cu Woody Allen. Festivalul de la Cannes începe cu cel mai nou film al său. Va fi și o conferință de presă, el va fi înconjurat de staruri – Kristen Stewart, Blake Lively, Steve Carell, Jesse Eisenberg. Și sunt sigur că presa nu le va pune nicio întrebare incomodă. Tipul ăsta de tăcere nu e greșit, ci periculos. Transmite un mesaj victimelor agresiunilor sexuale: acela că nu merită să dezvăluie prin ce au trecut. Transmite un mesaj despre ceea ce suntem, ca societate, ce supraapreciem, ce ignorăm, cine contează și cine nu. Trăim într-o societate în care modul în care se vorbește despre abuzuri s-a schimbat, însă mai e mult până ce vom ajunge să avem o societate în care victime, precum sora mea, să nu mai fie tratate de parcă sunt invizibile. E timpul să punem întrebări serioase”, a conchis Ronan Farrow.

Allen, victima unei glume despre viol, la Cannes

Articolul a stârnit reacții la Cannes. Astfel, prezentatorul ceremoniei, Laurent Lafitte, a făcut o glumă despre viol, la adresa lui Woody Allen.

„Este foarte frumos că ai filmat atât de multe pelicule în Europa, chiar dacă nu eşti condamnat pentru viol în SUA. Vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit în seara asta, domnule”, a continuat Lafitte în franceză. “Dar este în regulă pentru că le oferi roluri prost plătite actorilor francezi, ceea ce îi cam pune la zid”, a spus el, replica nefiind pe placul publicului participant la ceremonia de deschidere a festivalului, unde Allen și-a prezentat cel mai recent film, „Café society”.

Joi după amiază, regizorul a vorbit despre gluma controversată și a precizat că nu îi place ideea de a cenzura glumele, astfel că umoriștii trebuie să aibă libertatea de a face orice glume își doresc.

Cum răspunde regizorul

În ceea ce privește articolul publicat de fiul său pe site-ul The Hollywood Reporter, regizorul Woody Allen a răspuns că nu l-a citit, potrivit publicației The Huffington Post.

„Nu citesc niciodată nimic despre mine. Niciun interviu, nimic. Am spus ce aveam de spus despre chestiunea cu pricina în New York Times, cu ceva timp în urmă. Nu știu dacă l-ați citit. Am trecut peste. Știți, nici nu mă gândesc la asta. Mă concentrez pe muncă și cam asta este. Am spus că nu voi mai face niciun comentariu pe acest subiect, pentru că ar putea continua la nesfârșit”, a susținut Allen.

Când un reporter de la Variety l-a întrebat dacă plănuiește să se uite peste articol, Allen a reiterat că nu citește absolut nimic din ce se scrie despre el, decizie luată în urmă cu 35 de ani. Nici măcar atunci când reporterul i-a atras atenția că acuzațiile vin, totuși, din partea fiului său, regizorul Woody Allen nu a dorit să mai facă alte precizări, susținând că a spus tot ce era de spus.

Cel mai nou film regizat de Woody Allen „Cafe Society” a deschis, miercuri seara, cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes, în care joacă actorii Kristen Stewart, Blake Lively şi Jesse Eissenberg.  Este a treia oară când un film de Woody Allen a dat startul festivalului. Astfel, în 2002, „Hollywood Ending” a marcat începerea prestigiosului eveniment cinematografic, iar în 2011, în deschiderea festivalului a fost proiectat filmul „Midnight in Paris”.

Citește și: FOTO + VIDEO. Cannes 2016: Woody Allen aduce atmosfera anilor ’30 în deschiderea festivalului

Din 1979, când Woody Allen a fost prezent la Festivalul de la Cannes cu filmul „Manhattan”, el a prezentat 14 filme, în afara competiției.

Noul său proiect, „Cafe society” spune povestea unui tânăr (Jesse Eisenberg), care se mută în Hollywood, în anii `30, cu speranța că va lucra în industria cinematografică. El o întâlnește pe Vonni (Kristen Stewart), de care se îndrăgostește. Situația se complică, însă, când o întâlnește pe Veronica (Bake Lively) și descoperă atmosfera efervescentă a clubului new-yorkez, „Cafe Society”, unde își petrec timpul aristocrați, staruri de cinema, milionari și renumiți cântăreți de jazz. Astfel, Bobby este prins între societatea de la Hollywood și cea din New York. S-ar putea spune, chiar, că actorul Jesse Eisenberg reprezintă un alter ego al regizorului Woody Allen, amintind de rolul interpretat de acesta în „Annie Hall”.

 

Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Generalul SRI Cristian Bizadea s-a pensionat la 48 de ani

Generalul Serviciului Român de Informații (SRI), Cristian Bizadea, în vârstă de 48 de ani, s-a pensionat începând cu data de 1 iunie. Biroul...

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...
Ultima oră
Pe aceeași temă