15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalCum își „recrutează“ spectatorii Opera Națională Română

Cum își „recrutează“ spectatorii Opera Națională Română

Directorul general al Operei clujene, Florin Estefan, anunță spectacole mai puțin obișnuite: de Luminație, un Recviem-Parastas jucat la miezul nopții, dar și ­transmiterea premierei „Werther“ pe un ecran amplasat în Piața Unirii.

Noua stagiune a Operei Naționale Române din Cluj va debuta într-o manieră complet inedită, cu un spectacol în aer liber. Stagiunea mai include o premieră, care va fi transmisă live pe un ecran imens amplasat în Piața Unirii din centrul medieval al Clujului, dar și un spectacol care va fi pus în scenă la miezul nopții.

Primul pas va fi făcut sâmbătă, cu spectacolul ”La Operă”, care, de fapt, este un concert de prezentare a întregii stagiuni. Acesta va avea loc de la ora 20.00, în aer liber. Locul evenimentului este Piața Avram Iancu, pe esplanada Operei. Spectacolul ”La Operă” va include arii care se vor regăsi în repertoriul întregii stagiuni. Intrarea la acest spectacol va fi liberă.

”Prin intermediul acestui proiect, dorim să îi atragem pe tineri. Din statistici și din son­daje pe care le-am făcut în stagiunea precedentă rezultă că mulți dintre tineri au venit pentru prima oară la Operă după ce au asistat la spectacolele Aida și Carmen, care au avut loc în aer liber, în Piața Unirii, în ultimii doi ani”, a declarat directorul general al Operei Naționale Române din Cluj, baritonul Florin Estefan.

În programul spectacolului sunt incluse creații ale compozi­torilor W.A. Mozart, G. Puccini, G. Verdi, P.I. Ceaikovski, J. Massenet, G. Rossini, F. Lehar, G. Donizetti, F. Loewe, R. Rogers, F. Barbu și F. Comșan.

Spectacolul ”La Operă” repre­zintă prima reîntâlnire a artiș­tilor lirici cu publicul clujean. Stagiunea propriu-zisă va debu­ta în data de 4 octombrie, cu pre­miera operei ”Werther”. Pen­tru prima oară în istoria celor 96 de stagiuni ale celui mai vechi teatru liric din Ro­mânia, spectacolul va fi transmis și în Piața Unirii, pe un LED screen, pentru clujenii care participă la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest.

Recviemul-Parastas, pus în scenă de Luminație

Stagiunea mai include un spectacol special care va marca celebrarea Luminației. Este vorba de ”Recviemul Parastas” de Marțian Negrea, spectacol care îmbină tradiția muzicală bizantină cu cea simfonică. Spectacolul este programat la miezul nopții. Luminația este o sărbătoare foarte răspândită în Transilvania. Ea are origini catolice, dar a fost preluată și de comunitățile ortodoxe și protestante. În limbaj popular, mai este cunoscută sub numele de ”Ziua Morților”. Este ziua în care oamenii se adună în cimitire, la mormintele celor dragi, pentru a se ruga pen­tru sufletele lor. Seara, cimi­tirele se transformă în roiuri de luminițe generate de lumâ­nările aprinse de cei care își cinstesc astfel părinții sau bunicii.

Anita Hartig va cânta la Cluj

În data de 15 noiembrie, va fi pusă în scenă premiera ope­rei ”Boema” de G. Puccini. Dis­tribuția spectacolului va fi una de primă clasă, care îl include pe dirijorul David Crescenzi și pe prim-solista Anita Hartig, care a concertat pe importante scene ale lumii, cum ar fi Scala din Milano sau Covent Garden din Londra. Această punere în scenă se bucură de decoruri noi.

De Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie 2015, Opera Națională din Cluj-Napoca pre­zintă o Gală de muzică tra­dițională românească, adap­tată pentru orchestra sim­fonică. Invitatul special va fi interpretul Gheorghe Turda.

Pe 7 decembrie va avea loc spectacolul-premieră ”Bal Mascat” de G. Verdi, care este o producție spaniolă, găzduită de Opera Națională din Cluj-Napoca. Un eveniment deosebit, care marchează trecerea în anul 2016 este reprezentat de pre­miera operei ”Evgheni One­ghin”, care valorifică muzical una dintre cele mai mari opere ale literaturii universale: romanul omonim în versuri al lui Pușkin. 

Jesus Christ Superstar sau rockul pe scena Operei

Opera clujeană vine în întâmpinarea publicului tânăr cu o serie de producții noi, în matineu, unele din repertoriul clasic, iar altele mai puțin convenționale, precum spectacolul „Jesus Christ Superstar”, o operă rock. Pentru acest spectacol, Opera clujeană va colabora cu artistul Răzvan Crivach.”Opera Națională Română își așteaptă publicul la toate spectacolele programate în această stagiune. O noutate este reprezentată de faptul că, de acum înainte, biletele pot fi achiziționate și electronic de pe site-ul biletmaster.ro”, a declarat directorul general al Operei clujene, baritonul Florin Estefan.

„Din statistici și din sondaje pe care le-am făcut în stagiunea precedentă rezultă că mulți dintre tineri au venit pentru prima oară la Operă după ce au asistat la spectacolele Aida și Carmen, care au avut loc în aer liber, în Piața Unirii, în ultimii doi ani.“ Florin Estefan, bariton

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă