26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 58: Serviciul de informații militar ucrainean spune că...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 58: Serviciul de informații militar ucrainean spune că armata lui Putin vrea să execute prizonierii de război

UPDATE, ora 14:21: ONU a acuzat armata rusă de acţiuni în Ucraina ce ‘pot intra sub incidenţa crimelor de război’ după invazia declanşată la 24 februarie, şi a constatat că dreptul umanitar ‘a fost aruncat peste bord’, transmite AFP.

‘În ultimele opt săptămâni, dreptul umanitar internaţional nu doar a fost ignorat, ci pur şi simplu a fost aruncat peste bord’, a declarat Michelle Bachelet, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, citată într-un comunicat difuzat vineri.

‘Forţele ruse au bombardat în mod nediscriminatoriu zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni ce pot intra sub incidenţa crimelor de război’, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt Ravina Shamdasani, în briefingul de presă regulat susţinut la sediul ONU din Geneva.

‘Revine unei Curţi de justiţie să stabilească în cele din urmă dacă acesta este cazul, dar există tot mai multe probe că sunt comise crime de război’, a indicat ea.

‘Ceea ce am văzut la Kramatorsk, în zona controlată de guvern la 8 aprilie, când submuniţii au lovit gara, omorând 60 de civili şi rănind alţi 111, este emblematic pentru incapacitatea de a adera la principiul de distingere (între civili şi militari), la interdicţia de a purta atacuri nediscriminatorii şi la principiul de precauţie ce e înscris în dreptul umanitar internaţional’, a declarat Michelle Bachelet, acuzând indirect Rusia.

Dacă Ravina Shmadasani nu a exclus ca partea ucraineană să fi încălcat dreptul umanitar în anumite ocazii, ea a insistat că ‘foarte marea majoritate a acestor încălcări, şi de foarte departe, sunt atribuibile forţelor ruse’.

Ea a mai afirmat că 92,3% din numărul victimelor înregistrate de serviciile Înaltului Comisariat ‘sunt atribuibile forţelor ruse, ca şi alegaţiile de omor şi execuţii sumare’.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că inspectorii ONU au documentat, în timpul unei misiuni pe 9 aprilie, ‘omorârea, inclusiv în anumite cazuri prin execuţie sumară’ a 50 de civili în oraşul Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au comis zeci de omoruri, acuzaţii respinse de Moscova. 

Serviciile de informații militare ale Ucrainei spun că au interceptat comunicații ale forțelor ruse, în care se vorbește despre un ordin pentru uciderea prizonierilor de război în orașul Popasna, din regiunea Lugansk, relatează CNN.

„Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o interceptare audio a unei conversații a ocupanților, care se referă la ordinul de a ucide toți prizonierii de război ai Forțelor Armate ale Ucrainei care se află în captivitate în zona Popasna (Regiunea Lugansk),” au scris serviciile de informații militare ucrainene pe Twitter.

Citește și:

ZIUA A 57-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă