19.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăInternaționalUn nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de...

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă.

“În special, peste trei sferturi dintre europeni (77 %) sprijină o politică de apărare și de securitate comună la nivelul țărilor UE, în timp ce peste șapte din zece cetățeni ai UE (71 %) sunt de acord că UE trebuie să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare. În plus, respondenții consideră că securitatea și apărarea (34 %) reprezintă domeniul prioritar de acțiune pentru UE pe termen mediu, urmat îndeaproape de climă și de mediu (30 %)”, transmite Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ.

Sursa citată mai precizează că, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aproape nouă din zece respondenți (87 %) sunt de acord să ofere asistență umanitară celor afectați de război și peste opt (83 %) sunt de acord să primească în UE persoane care fug din calea războiului.

Un procent de 72 % din cetățenii UE sprijină sancțiunile economice împotriva guvernului rus și a întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia, iar 70 % sunt de acord să ofere sprijin financiar Ucrainei.

“În ceea ce privește percepția asupra situației economiei europene, aceasta s-a îmbunătățit din toamna anului 2023, 47 % din respondenți calificând-o în prezent drept „bună” – cel mai ridicat nivel din 2019. În plus, peste șase din zece cetățeni ai UE (62 %) sunt, de asemenea, optimiști în ceea ce privește viitorul UEB”, se mai arată în comunicatul de presă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...

Inteligența artificială a dat verdictul pentru meciul România – Ucraina, de la EURO 2024

EURO 2024 începe, iar România va disputa primul meci luni, 17 iunie 2024, de la ora 16:00. "Tricolorii" lui Edi Iordănescu vor înfrunta Ucraina,...

SUA şi Ucraina au încheiat un acord de apărare considerat un precursor al aderării la NATO

Preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden, respectiv Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă