33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 154: soția lui Zelenski, interviu în Vogue, despre...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 154: soția lui Zelenski, interviu în Vogue, despre rezistența la invazie. FOTO

UPDATE, ora 14:58: Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko nu a exclus un eşec în cazul acordului mediat de Turcia privind deblocarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră în cazul în care obstacolele din calea exporturilor agricole ale Rusiei nu sunt înlăturate cu promptitudine, a relatat agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.

Un eşec al „acordului privind cerealele” nu poate fi exclus, dar partea rusă speră că acest lucru nu se va întâmpla, iar toţi partenerii îşi vor respecta pe deplin obligaţiile, a spus viceministrul rus, citat de Agerpres.

Interfax îl citează pe înaltul diplomat rus afirmând că transporturile de cereale din Ucraina vor începe în curând şi că speră că acordul privind cerealele ucrainene se va menţine.

„Sperăm întotdeauna în ceea ce este mai bine şi aşteptăm ca partenerii noştri să pună în aplicare ambele componente ale acestui ‘acord privind cerealele’ care vizează reluarea exportului de cereale ale Ucrainei şi ridicarea restricţiilor la exportul de cereale ruseşti în general”, a afirmat Rudenko într-o conferinţă de presă la Moscova, întrebat dacă întârzierea punerii în aplicare a condiţiilor pentru cerealele ruseşti ar putea duce la eşuarea acordului.

UPDATE, ora 09:58: Ucraina şi-a propus să încheie un program de asistenţă în valoare de 15-20 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional până la finele anului, pentru a putea să îşi sprijine economia afectată de război, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, pentru Reuters.

Ucraina ar putea înregistra în acest an o contracţie economică de 35-45% şi, cu un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari pe lună, este puternic dependentă de finanţarea externă oferită de partenerii occidentali.

Cu prilejul unei vizite la Londra, Kyrylo Shevchenko a spus că autorităţile de la Kiev au trimis deja o solicitare către FMI iar acum poartă consultări cu Fondul cu privire la o nouă finanţare prin care speră să obţină până la 20 de miliarde de dolari, pe parcursul a doi-trei ani, sub forma unui acord de tip Stand-By (SBA) sau o facilitate extinsă de credit (EFF).

Este pentru prima dată când Ucraina avansează o cifră precisă cu privire la finanţarea de care are nevoie de la FMI. Un program de 20 de miliarde de dolari ar fi al doilea cel mai mare program convenit de FMI după cel cu Argentina.

“FMI a acţionat întotdeauna ca un partener al Ucrainei în timpul războiului. Speranţa mea este începem noul program în cursul acestui an”, a spus Kyrylo Shevchenko.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei a mai precizat că noul program ar trebui să includă măsuri care să ajute la stabilizarea economiei. Aceasta ar putea asigura o revenire la condiţiile de dinainte de război, precum un curs de schimb flexibil, absenţa limitelor pe piaţa valutară, scăderea creditelor neperformante în sectorul bancar şi o politică fiscală echilibrată.

Ultimul credit de la FMI de care a beneficiat Ucraina a fost un sprijin de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari, convenit în luna martie, echivalentul a 50% din cota Ucraina la FMI.

Separat, autorităţile de la Kiev poartă în prezent discuţii cu creditorii internaţionali cu privire la o îngheţare a plăţii datoriilor pentru a rezolva criza de lichiditate.

Un anumit ajutor pe partea veniturilor în valută şi a lichidităţii ar putea veni în urma acordului convenit săptămâna trecută între Moscova şi Kiev cu privire la un coridor sigur pentru livrările de cereale din porturile ucrainene. Cu toate acestea, veniturile din livrările de cereale vor ajunge la un nivel serios abia anul următor, când potrivit unui scenariu conservator al băncii centrale, exporturile de cereale ale Ucrainei ar urma să ajungă la cinci milioane de tone pe lună şi vor genera aproximativ cinci miliard de dolari în 2023, a spus Shevchenko.

Referindu-se la intervenţiile băncii centrale pe piaţa valutară precum şi la programul de achiziţii de obligaţiuni, Shevchenko a precizat că ambele vor continua pentru moment, însă achiziţiile de obligaţiuni vor înceta la sfârşitul războiului.

“Oferirea de finanţare monetară a fost cea mai dificilă decizie din viaţa mea dar am ajuns la concluzia că este o necesitate în timp de război”, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.

Prima doamnă a Ucrainei a vorbit, într-un interviu pentru revista Vogue, despre rezistenţa țării sale la invazia rusă, anunţă site-ul preşedinţiei ucrainene.

„După Bucha, ne-am dat seama că acesta este un război pentru a ne distruge pe toţi”, a spus Olena Zelenska.

Soţia preşedintelui Volodimir Zelenski a menţionat că fiecare cetăţean al ţării este o ţintă pentru Rusia.

A fi prima doamnă nu a fost un rol pe care Zelenska şi l-a dorit vreodată să îl joace. „Îmi place să fiu în culise – mi se potrivea”, spune ea în interviu: „Să trec în lumina reflectoarelor a fost destul de dificilă pentru mine”.

Ea şi Zelenski s-au cunoscut în liceu, au început să se întâlnească la universitate şi au avut o viaţă plină în lumea divertismentului înainte ca el să câştige preşedinţia în 2019.

Ea nu dorise ca el să candideze. Dar, la fel ca mulţi dintre colegii ei ucraineni din acest război, Zelenska s-a ridicat la înălţime cu har şi seriozitate.

„Încerc să fac tot posibilul”, a spus ea. Prima doamnă a vorbit, de asemenea, despre munca ei de a ajuta compatrioţii din Ucraina şi din străinătate şi despre Programul Naţional de Sănătate Mintală şi Sprijin Psihosocial, care are rolul de a reface psihicul celor care au suferit din cauza acţiunilor inumane ale invadatorilor.

Pentru o perioadă, Zelenska nu a fost capabilă să comunice cu soţul ei sau cu părinţii ei. Înainte de război, vorbise cu mama ei la telefon în fiecare zi.

„Nici nu ştiu cum aş fi supravieţuit în aceste luni dacă am fi fost despărţiţi”, a spus ea despre copii. Preşedintele nu a putut încă să vadă copiii, din motive de securitate.

„Îi este mult mai greu în acest sens. El suferă. Şi apoi şi copiii mei o fac, pentru că nu se pot vedea”, a spus ea.

Ca atâtea familii ucrainene, prima familie a fost separată.

„Programul meu zilnic nu avea un moment liber în care puteam să mă retrag şi să încep să mă gândesc la lucruri rele”, a spus ea. Ea şi-a ajutat fiul cu şcoala online, ceea ce a fost o provocare pentru că nu au putut să fie online în timp real. Au jucat jocuri de societate şi au citit. Ea a recitit „1984” a lui George Orwell. „Este o coincidenţă îngrozitoare. Este o imagine a ceea ce se întâmplă în Rusia în aceste zile”.

„Pentru femei şi copii, soţia mea aici este un exemplu. Cred că ea joacă un rol foarte puternic pentru Ucraina, pentru familiile noastre şi pentru femeile noastre”, a spus Zelenski pentru Vogue.

Întrebat despre calităţile ei, despre trecutul lor comun, despre ce ar trebui să ştie oamenii despre ea, Zelenski a spus: „Desigur, ea este iubirea mea. Dar ea este cea mai mare prietenă a mea”, a spus el. „Olena este într-adevăr cea mai bună prietenă a mea. Ea este şi patriotă şi iubeşte profund Ucraina. E adevarat. Şi este o mamă excelentă”.

Citește și:

A 153-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică din România

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de...

Pentru vara 2024, românii au pus în topul destinațiilor de vacanță Madeira și Seychelles

Cele mai multe vacanțe, din această perioadă, se desfășoară în familie, de aceea Eturia a conturat un set de oferte care faciliteză călătoriile în Europa pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă