24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInternaționalCNA amână din nou decizia în cazul Gâdea-Duţă

CNA amână din nou decizia în cazul Gâdea-Duţă

CNA a amânat din nou luarea unei decizii în cazul emisiunii “Sinteza zilei”, în care Mihai Gâdea i-a spus preşedintelui CNAS că este “dobitoc”, după ce avocaţii Antena 3 au cerut timp să-şi poată formula un punct de vedere şi, eventual, ca Mihai Gâdea să poată să fie prezent în faţa Consiliului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea “Sinteza zilei” moderată de Mihai Gâdea şi difuzată pe 22 februarie, pe Antena 3. În urma difuzării acestei emisiuni, CNA a primit 35 de reclamaţii, potrivit Mediafax.

Marţi, CNA amânase luarea unei decizii în acest caz, întrucât niciuna dintre propunerile făcute – întreruperea programului obişnuit al Antena 3 şi difuzarea timp de 10 minute, între orele 19.00 – 19.10, a textul deciziei de sancţionare (făcută de Ioan Onisei), amendă de 50.000 de lei (Mihai Mălaimare), 70.000 de lei (Christian Mititelu), 150.000 de lei (Dan Grigore), 100.000 de lei (Răsvan Popescu) şi 130.000 de lei (Dan Grigore) – nu a primit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Astfel, joi, cazul urma să fie reluat, însă casa de avocatură a Antena TV Group a transmis CNA o adresă prin care solicita amânarea discuţiei, astfel încât să aibă timp pentru a-şi formula un punct de vedere cu privire la această situaţie, “în cunoştinţă de cauză”.

“La data de 28 februarie, CNA, întrunit în şedinţa publică, a luat în discuţie, în mod direct, fără a da Antenei 3 sau moderatorului Mihai Gâdea posibilitatea concretă de exprimare a unui punct de vedere fundamentat, necesitatea aplicării sancţiunilor maxime împotriva Antena 3, respectiv întreruperea emisiei pentru 10 minute şi/sau amenda maximă de 200.000 de lei. Iar CNA trebuia să stabilească prin somaţie termenul şi condiţiile de intrare în legalitate, numai dacă Antena 3 sau moderatorul Mihai Gâdea nu ar fi intrat în legalitate în termenul şi condiţiile respective, CNA şi membrii CNA ar fi avut posibilitatea legală de a trece la sancţiuni mai aspre. Astfel, orice decizie a CNA care nu va respecta aceste prevederi constituie un abuz şi este sancţionat conform legii”, se spune în adresa transmisă CNA, în care se precizează că Antena 3 îşi rezervă dreptul de a utiliza toate mijloacele prevăzute de lege petru reapărarea acestor prejudicii şi sancţionarea persoanelor care au condus la crearea situaţiei de prejudiciu respective.

Mai mulţi membri ai CNA – Narcisa Iorga, Dan Grigore, Gelu Trandafir şi Ioan Onisei – nu au fost de acord cu solicitarea avocaţilor Antena 3 de amânare a luării unei decizii în cazul Gâdea/ Duţu, precizând că Mirela Bomboe, reprezentantul televiziunii în mod obişnuit la şedinţele Consiliului, a prezentat punctul de vedere al postului încă din şedinţa de marţi.

“Antena 3 face un mare caz de acest subiect fără să prezinte punctul de vedere al CNA. Niciodată punctul de vedere al CNA nu este prezentat pe post, decât în măsura în care noi comunicăm acele sancţiuni (…) Punctul nostru de vedere nu se aude, se aud doar invective şi acuze (în emisiunile Antena 3, în care se face referire la deciziile CNA, n.r.)”, a spus Narcisa Iorga.

Iorga a mai spus că Mirela Bomboe este prezentă la fiecare şedinţă a CNA, primeşte toate rapoartele, reclamaţiile, iar solicitarea avocaţilor Antenei 3 de a fi amânată luarea unei decizii nu îşi are rostul. “Nu suntem o instanţă încât să vină cu scuza că nu îşi pot face o apărare. Pe domnul Gâdea l-am invitat şi nu a venit niciodată. Văd că această casă de avocaţi spune că domnul Gâdea ar fi dispus să vină să participe la şedinţa CNA. Nu înţeleg de ce”, a mai spus Narcisa Iorga. “Nu suntem instanţă de judecată să acordăm termene pentru că nu există apărare”, a mai spus Iorga.

Pe de altă parte, Ioan Onisei a spus că solicitarea pe care o face respectiva societate de avocatură pare indirect să critice CNA pentru faptul că nu am acordat dreptul la apărare. “Acest drept la apărare este general valabil în procedurile CNA, întrucât, potrivit legii, şedinţele sunt publice, iar potrivit regulamentului de funcţionare şi organizare al CNA, la şedinţele CNA participă reprezentanţii radiodifuzorilor, cei care doresc, inclusiv cei ai Antena Group (…) Relaţiile instituţionale între CNA şi radiodifuzori sunt cu radiodifuzorii şi nu cu persoanele fizice, în cazul d-lui Gâdea – dumnealui poate fi prezent, pentru că este şi directorul Antena 3 (…) Faptul că uneori CNA discută şi cu realizatori este o dovadă în plus a caracterului democratic în care ne desfăşurăm activitatea”, a spus Onisei.

El a mai spus că Antena 3 nu putea fi doar somată de CNA pentru emisiunea în care Gâdea i-a spus lui Lucian Duţă, preşedintele CNAS, că este “dobitoc”, pentru că “măsura somaţiei este propusă şi eventual votată atunci când radiodifuzorul nu a mai încălcat legea”. “CNA este obligat să ţină cont de gravitatea faptei, de impactul acesteia şi de sancţiunile care au fost aplicate radiodifuzorului pentru o perioadă de un an de zile în urmă (…) Eventuala măsură de a obliga radiodifuzorul de a difuza 10 minute numai decizia de sancţionare este perfect legală, în cazul în care radiodifuzorul a mai fost sancţionat de cel puţin 2 ori. Antena 3 a mai fost sancţionată de 20 de ori în cursul anului trecut”, a atras atenţia Onisei. El a mai spus că deciziile CNA sunt “atacabile în instanţă la nivelul instanţelor de contencios administrativ”. “Şi în cazul precedent şi în toate cazurile în care într-un fel sau altul am votat nu am făcut decât să acţionez strict potrivit legii şi potrivit propriilor mele convingeri”, a mai spus Onisei.

Pe de altă parte, Dan Grigore a spus că tendinţa Antena 3 de a se victimiza “face parte dintr-o tactică a postului”. “Ne lăsăm intimidaţi de acest post, aşa cum s-a mai întâmplat şi cu alte ocazii, în situaţii pseudo-conflictuale. Posturile care încalcă legea se victimizează ca să atragă audienţă”, a mai spus Dan Grigore.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a propus amânarea discuţiilor în acest caz până marţea viitoare, însă propunerea sa nu a primit numărul necesar de voturi – minim şase – pentru a fi aplicată.

Ulterior, Narcisa Iorga a propus amânarea discutării cazului emisiunii “Sinteza zilei”, cu includerea în raportul analizat şi a unui alt raport cu privire la Antena 3, monitorizat tot pentru folosirea unui limbaj injurios, discutat în urmă cu o săptămână de CNA şi la care membrii Consiliului nu au putut ajunge la un consens. Atunci, CNA a votat în mai multe rânduri aplicarea unor amenzi postului Antena 3, pentru limbajul injurios folosit în mai multe emisiuni, în care au fost abordate informaţii despre protestele din Piaţa Universităţii. Propunerile nu au întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

Această propunere a întrunit numărul de voturi minim necesar, astfel încât cazul televiziunii Antena 3 va fi rediscutat în şedinţa de marţea viitoare.

Cele mai citite

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...

Polițiștii rutieri vor avea un cod de conduită obligatoriu în relația cu șoferii

Polițiștii rutieri din România vor trebui să respecte un cod de conduită specific în relația cu șoferii. Această obligație este inclusă într-un proiect de lege...

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...
Ultima oră
Pe aceeași temă