Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

China nu dă înapoi cu lagărele în care sunt ținuți peste un milion de musulmani uiguri

China şi-a apărat luni lagărele de ”formare” controversate din Xinjiang, în care ar fi deţinuţi peste un milion de musulmanii, în urma publicării unor documente guvernamentale explozive.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.12.2019 - 16:24

Acestea oferă descrieri cu detalii despre supravegherea şi controlul populaţiei uigure din această vastă regiune situată în apropiere de Asia Centrală, scrie AFP, conform News.ro.

Luna trecută, The New York Times (NYT) a publicat peste 400 de pagini de documente secrete care dezvăluie mecanismele supavegherii în Xinjiang, în urma unor atentate atribuite separatiştilor sau unor islamişti de etnie uigură.

Subiectul a luat o turnură politică săptămâna trecută, în Statele Unite, după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege care îndeamnă la impunerea unor sancţiuni unor oficiali chinezi de rang înalt din Xinjiang.

Experţi şi organizaţii în domeniul drepturilor omului acuză Beijingul de faptul că a internat în Xinjiang până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură.

Într-o conferinţă de presă, luni, la Beijing, preşedintele regiunii Shohrat Zakir - un uigur - a dezminţit aceste cifre. El nu a precizat însă numărul persoanelor care au trecut prin ceea ce Beijingul numeşte ”centre de formare profesională”, afirmând că ”oameni intră şi ies” din acestea.

Potrivit Beijingului, aceste instalaţii sunt destinate prevenirii extremismului şi radicalizării, prin învăţarea mandarinei şi unor competenţe profesionale. ”Cu ajutorul Guvernului, studenţii şi-au găsit un loc de muncă stabil şi şi-au îmbunătăţit calitatea vieţii”, a dat asigurări Zakir.

Xu Hairong, un reprezentant al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) în oraşul Urumqi, capitala Xinjiangului, a criticat NYT din cauza divulgării documentelor şi a acuzat ziarul de ”deformarea şi calomnierea cu reavoinţă” a centrelor de formare.

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat marţi ci o majoritate zdrobitoare un proiect de lege cu privire la uiguri.

Textul, în care se îndeamnă a sancţiunarea Beijingului ca răspuns la internarea uigurilor, este necesar să fie validat de Senat, în care urmează să fie puternic susţinut, înainte să-i fie trimislui Donald Trump la promulgare.

Ca răspuns, presa chineză a organizat un contraatac în ultimele zile, publicând pe Twitter videoclipuri subtitrate în engleză de la atacuri sângeroase care au avut loc în Xinjiang.

În conferinţa de presă de luni, oficialii citaţi au difuzat de asemenea fragmente dintr-un documentar oficial despre lupta antiteroristă în regiune.

Citește totul despre:

Comentarii