28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăGDPRUn dispozitiv cu ultrasunete detectează cancerul uterin înainte de apariţia simptomelor

Un dispozitiv cu ultrasunete detectează cancerul uterin înainte de apariţia simptomelor

Un dispozitiv cu ultrasunete, capabil să detecteze cancerul uterin cu câteva luni sau chiar cu câţiva ani înainte de apariţia primelor simptome, a fost construit de cercetătorii britanici de la University College din Londra, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Noul dispozitiv este capabil să detecteze primele tumori canceroase apărute în uterul unor paciente care se simt perfect sănătoase în momentul efectuării acestor teste.

Medicii britanici consideră că acest dispozitiv va putea fi folosit în viitorul apropiat în cadrul testelor de rutină la care sunt supuse pacientele expuse riscului de a se îmbolnăvi de această maladie.

În fiecare an, în Marea Britanie sunt diagnosticate peste 6.000 de cazuri noi de cancer uterin – majoritatea pacientelor fiind în vârstă de peste 60 de ani -, iar această maladie face peste 1.700 de victime în fiecare an.

Comparativ cu anii 1970, numărul cazurilor diagnosticate a crescut cu peste 50%, specialiştii în domeniu punând această creştere pe seama evoluţiei explozive a obezităţii şi a faptului că femeile au tot mai puţini copii.

Din cauza creşterii alarmante a numărului de paciente diagnosticate cu cancer uterin, medicii britanici le îndeamnă pe femei să se testeze cu regularitate împotriva acestei maladii, aşa cum o fac în cazul cancerului mamar şi a celui cervical.

Cercetătorii britanici de la University College din Londra au construit un dispozitiv care măsoară grosimea pereţilor uterului, generând o imagine computerizată a acestora, permiţându-le astfel medicilor să detecteze tumorile apărute chiar într-un stadiu incipient.

Studiul, realizat pe un eşantion de 96 de paciente, a avut o rată de eficienţă de peste 80%, detectând cancerul uterin înainte ca pacientele să prezinte primele simptome, cum este hemoragia.

Teoretic, dacă maladia este depistată într-un stadiu incipient, pacientele beneficiază de şanse de supravieţuire substanţial mai mari, deoarece medicii le pot administra anumite tratamente eficiente, care pot opri răspândirea tumorilor în organism.

Cancerul uterin apare în special la menopauză, afectându-le de regulă pe femeile cu vârste cuprinse în intervalul 60-69 de ani.

Femeile sunt mai expuse în faţa riscului de cancer uterin atunci când concentraţia de estrogen din sânge atinge un nivel ridicat.

Nivelul hormonului estrogen este mai scăzut în timpul sarcinii, iar din acest motiv, femeile care au mai puţini copii (sau deloc) sunt expuse la acţiunea acestei substanţe pentru o perioadă mai îndelungată.

Şi femeile supraponderale sau obeze prezintă o concentraţie mai mare de estrogen în organism, deoarece ţesuturile lor adipoase transformă alte tipuri de hormoni în estrogen.
Studiul a fost publicat în revista medicală Lancet Oncology.

Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...
Ultima oră
Pe aceeași temă