16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăGDPRStudiu: 80% dintre români au probleme dentare. Află cum trebuie să îţi...

Studiu: 80% dintre români au probleme dentare. Află cum trebuie să îţi îngrijeşti dantura

Aproape 80% dintre români au probleme dentare deoarece nu îşi îngrijesc corect dantura. Igiena dentară se rezumă, în cea mai mare parte, la spălatul pe dinţi şi de aceea, apariţia cariilor este cea mai frecventă afecţiune, urmată de problemele cauzate de placa dentară bacteriană, respiraţia urât mirositoare şi dinţii sensibili, arată un studiu recent efectuat în ţara noastră.

Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că problemele dentare influenţează buna funcţionare a întregului organism. Există o strânsă legătură între sănătatea orală şi bolile cardiovasculare, naşterea prematură, diabetul zaharat, osteoporoză sau sindromul Sjogren. 90% din bolile organismului se manifestă la nivelul cavităţii bucale, ceea ce înseamnă că medicul stomatolog este printre primii specialişti care pot să atragă atenţia asupra unei probleme de sănătate.

Atunci când sănătatea dinţilor este una deficitară, oamenii se pot confrunta cu dureri, căderea dinţilor, respiraţia urât mirositoare, ulceraţii bucale, gură uscată şi probleme ale gingiilor. Toate acestea pot fi evitate dacă se are în vedere o igienă orală corespunzătoare.

Menţinerea unei sănătăţi orale trebuie să fie o preocupare permanentă de-a lungul vieţii, iar acest lucru este posibil doar dacă sunt respectate câteva reguli simple. Un prim pas în păstrarea sănătăţii orale este efectuarea periajului dentar şi folosirea aţei dentare cu regularitate. Periajul dinţilor se poate realiza cu periuţa clasică, electrică sau cu ultrasunete. Specialiştii recomandă perierea dinţilor de 2-3 ori pe zi, timp de minim 3 minute, pe toate suprafeţele dentare.

„Sănătatea orală trebuie să fie o preocupare constantă, încă din copilărie, de la apariţia primilor dinţi. Principalele aspecte de care trebuie să ţinem seama sunt periajul corect, o alimentaţie echilibrată, dar şi vizita regulată la medicul stomatolog, deoarece eventualele afecţiuni dentare pot fi corectate mai uşor dacă sunt identificate din timp. Ar trebui ca fiecare dintre noi să celebreze Ziua Mondială a Sănătăţii Orale în fiecare zi, pentru a ne bucura de dinţi frumoşi şi sănătoşi”, a declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodonţie şi ODF, la Clinica Stomatologică Multident.

În prevenirea afecţiunilor dentare un rol important îl joacă şi alimentaţia echilibrată. Astfel, trebuie evitate cât mai mult posibil zaharurile şi alimentele cu un conţinut bogat de zahăr, reducerea consumului de alcool şi de tutun. Persoanele care nu renunţă la fumat trebuie să se prezinte regulat la medicul specialist pentru o consultaţie de rutină şi pentru a rezolva eventualele probleme dentare. Nu în ultimul rând, cel mai important aspect al sănătăţii dentare este consultul de specialitate, ce trebuie realizat cel puţin o dată la 6 luni.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă