14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăGDPRSingurul aparat DEXA din Estul Europei, disponibil la Delta Hospital

Singurul aparat DEXA din Estul Europei, disponibil la Delta Hospital

Din această toamnă, secţia de imagistică a Delta Hospital dispune de un aparat supranumit “standardul de aur” in determinarea compozitiei corporale, fiind singurul de acest tip din ţară şi din Estul Europei. DEXA permite aprecierea corectă a stării de nutriţie şi monitorizarea programelor de scădere în greutate şi de activitate fizică, fiind folosit pentru elaborarea indicaţiilor terapeutice adecvate.

Cum te pot ajuta investigaţiile DEXA dacă suferi de obezitate

Dacă suferi de obezitate, investigaţia este utilă atât pentru a evalua starea ta de nutriţie, dar şi pentru a evalua riscurile la care eşti expus pe termen lung (riscul fracturilor, depunerile de ţesut adipos pe organele interne). DEXA arată distribuiţia grăsimii, a masei osoase si cantitatea de apă din organismul tău şi estimeză raportul dintre acestea. Adesea un inconvenient în investigaţiile computerizate clasice, greutatea pacientului nu reprezintă, în cazul aparatului de la Delta Hospital, o problemă, acesta având o greutate maximă admisă de 205 kg.

Beneficiile achiziţionării unui aparat DEXA într-un spital care este şi Centru de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică, cum este Delta Hospital, includ asigurarea unor investigaţii precise pentru pacienţii care suferă de obezitate şi permit, de asemenea, monitorizarea evoluţiei post-operatorii a pacienţior care suferă intervenţii chirurgicale pentru tratarea bolilor metabolice (gastric sleeve, bypass gastric, inel gastric, plicatura gastrica).

Rolul DEXA în diagnosticarea osteoporozei

O altă afecţiune pentru care se folosesc investigaţiile DEXA este osteoporoza. Aceasta apare frecvent la femeile la menopauză, însă afectează adesea şi bărbaţii peste 50 de ani. În diagnosticarea osteoporozei, sunt folosiţi anumiţi indici ce măsoară densitatea minerală a oaselor. DEXA poate stabili riscul de fractură pentru un interval de 10 ani.

Examinările standard pe care le permite aparatul includ investigaţii pentru coloană vertebrală antero-posterior, femur, dual femur, antebraţ, corp total, compoziţie corporală şi analiză avansată articulară.

De asemenea, e bine de ştiut că timpul necesar investigaţiilor este foarte scurt: ele durează între 5 şi 7 minute, iar aparatul foloseşte o doză minimă de radiaţii, astfel încât consultaţiile se desfăşoară în condiţii de siguranţă pentru pacient. Tehnologia avansată permite obţinerea unor imagini de înaltă rezoluţie care ajută diagnosticarea corectă a afecţiunilor.

Cele mai citite

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...

De la Palatul Victoria la Înalta Poartă. “Sultanul” Erdogan, unul dintre cei mai vechi lideri europeni, l-a primit pe premierul Ciolacu

După ce, acum o lună, l-a primit pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, la București, premierul Marcel Ciolacu a fost primit, în ziua de 21...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă