24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRProblemele de greutate încep din burta mamei

Problemele de greutate încep din burta mamei

Kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii cresc riscul ca bebeluşul tău să sufere de obezitate, potrivit unor studii recente citate de New York Times.

Mai mult de un milliard de persoane din întreaga lume suferă de obezitate, iar în România 40% dintre copii sunt supraponderali, arată datele Ministerului Sănătăţii.

Cauzele acestei boli sunt de cele mai multe ori un ritm de viaţă sedentar şi o alimentaţie defectuoasă. Iar în România tot mai multe persoane preferă să consume mâncare fast-food şi nu fac deloc mişcare.

Un studiu efectuat recent a arătat că obezitatea poate fi cauzată cu mult timp înainte ca o persoană să aibă oportunitatea de a duce un stil de viaţă nesănătos. Cercetătorii de la Institutul de Medicină din Statele Unite au descoperit că am putea deveni supraponderali încă din burta mamei.
Astfel, bebeluşii femeilor care se îngraşă excesiv în timpul sarcinii au o greutate mai mare decât ar trebui să aibă în mod normal. Aceşti copii sunt programaţi să devină supraponderali încp dinainte de a se naşte şi sunt mai predipuşi la boli precum diabet, probleme cardiace sau cancer.

Cercetătorii au arătat că anul trecut o treime din femeile cu greutate normală şi peste jumătate din cele supraponderale s-au ingrăşat mai mult decât este recomandat în timpul sarcinii. „Doar 40 % dintre viitoarele mămici au grijă să nu se ingraşe mai mult decât le recomandă medicul” au scris Dr. Sylvia R. Karasu şi Dr. T. Byram Karasu în cartea The Gravity of Weight.

Obezitatea nu e programată genetic

Până acum se presupunea că genele mamei sunt cele care influenţează greutatea noului născut. Dar studiile din ultima perioadă au eliminat această posibilitate. Cel mai recent studiu pe această temă, în care au fost implicate peste jumătate de million de femei, a arătat că există o concordanţă între kilogramele acumulate de o femeie în timpul sarcinii şi greutatea copilului la naştere. Cercetarea a fost realizată prin compararea sarcinilor succesive pe care le-a avut aceeaşi participantă. Astfel, probalitatea ca tatăl să fie acelaşi era mai mare.

Cercetarea a încercat să excludă efectele geneticii asupra greutăţii unui copil la naştere prin compararea surplusului de greutate al fiecărei femei însărcinate şi kilogramele pe care le avea bebeluşul născut.

Rezultatele studiului au arătat că pentru fiecare kilogram în plus pe care îl pune o femeie însărcinată, greutatea copilului ei se va mări cu aproximativ 8 grame.

Femeile care s-au îngrăşat cu mai mult de 24 de kilograme în timpul unei sarcini normale de 9 luni erau de două ori mai predispuse să nască copii care cântăreau mai mult decât cei a căror mame s-au ingrăşat numai 8-10 kg.

Greutatea pe care un copil o are la naştere e un element prin care se calculează indicele de masă corporală. De aceea rezultatele studiului publicat în revista The Lancet arată că riscul ca un bebeluş să dezvolte la maturitate boli asociate cu obezitatea creşte proporţional cu greutatea în plus pe care o acumulează mama sa în timpul sarcinii.

Pe lângă faptul că se îngraşă mai mult decât este recomandat în timpul unei sarcini, mai multe femei sunt supraponderale înainte de a rămâne însărcinate. Au existat mai multe cercetări în urma cărora s-a arătat că mai multe mămici nu au reuşit să îşi piardă toată greutatea acumulată în timpul primei sarcini. Prin urmare, ele erau predispuse să aibă o greutate mai mare la începutul celei de-a doua sarcini şi să se îngraşe şi mai mult in timpul unei sarcini viitoare.

Cercetătorii Neal Halfon şi Michael C. Lu de la Universitatea din California au dat exemple dintr-un alt studiu care se baza pe date adunate de la părinţi si copii din Marea Britanie. Acesta arăta că, la vârsta de 9 ani, copiii femeilor care s-au îngrăşat în timpul sarcinii mai mult decât recomanda Institutul de Medicină din America aveau o greutate mai mare decat a altor copii.De asemenea, ei erau predispuşi la obezitate şi la boli de inimă şi aveau un sistem imunitar mai slab.

Studiul britanic arată că greutatea pe care o are o femeie înainte de a naşte e şi mai importantă decât kilogramele pe care le pune in timpul sarcini. Prin acest factor se poate prezice apariţia mai multor riscuri pentru bebeluş, precum complicaţii la naştere, o greutate mai mare şi anormalităţi metabolice asociate cu unele probleme de sănătate ulterioare cum ar fi obezitatea.

Ce recomandă doctorul femeilor insarcinate

„Cele mai mici schimbări provocate metabolismului unui copil tind să fie agravate în timp şi să se transforme în mari probleme de sănătate la maturitate”, spune Halfon, care este un medic pediatru renumit în SUA.

Recomandările date de Institutul de Medicină din America, revizuite anul trecut, arată care este numărul de kilograme pe care ar trebui să le câştige o femeie în timpul unei sarcini: 13 – 18 kilograme dacă femeia are un indice de masă corporală (I.M.C) sub şeşte valoarea de 18.5, 11 – 16 kilograme pentru un indice de masă corporală cu valori intre 18.6 şi 24.9, 7 -11 kilograme pentru persoanele supraponderale cu I.M.C între 25 şi 29.9 şi 5 – 9 kilograme pentru femeile obeze cu I.M.C mai mare de 30.

Un studiu realizat între anii 1994 şi 2003 în America a arătat că numărul femeilor care sunt supraponderale în momentul în care rămân însărcinate a crescut semnificativ.
Faţă de femeile care rămâneau însărcinate în anii ‘90, acum chiar şi viitoarele mămici cu o greutate normală sunt predispuse să se îngraşe excesiv în timpul sarcini.

Nou-născuţi cu kilograme în plus

Recentele descoperiri sugerează că oamenii sunt prinşi într-un cerc vicios al creşterii în greutate. Viitoarele mămici încep o sarcină cu kilograme în plus, iar greutatea lor creşte considerabil în timpul sarcinii. Astfel, bebeluşii lor sunt programaţi să devină supraponderali la maturitate.

Acum 20 de ani, mai mulţi doctori erau preocupaţi de faptul că bebeluşii se năşteau cu o greutate mică, de aceea au devenit mai indulgenţi în ceea ce priveşte kilogramele în plus pe care o femeie le pune in timpul naşterii. De atunci şi până acum numărul copiilor supraponderali a crescut într-un mod dramatic.

„Nu există nici un motiv pentru care o femeie ar trebui să se îngraşe mai mult de 18 kilograme în timpul unei sarcini cu un singur copil. Credeam că bebeluşi sunt protejaţi în uter dar acum ştim că ei sunt influenţaţi de mulţi factori care îi vor afecta mai târziu,” spun specialiştii.

Cele mai citite

Preşedintele rus Vladimir Putin se va putea deplasa în Elveţia pentru a participa la ipotetice negocieri fără a fi arestat

Vladimir Putin va putea călători în Elveția, Europa, fără a fi arestat. Președintele Rusiei ar putea lua parte la posibile negocieri, în ciuda mandatului...

Tragedie la pelerinajul de la Mecca. 14 persoane au murit

Pelerinajul anual musulman Hajj în Arabia Saudită a fost marcat de o tragedie pentru pelerinii iordanieni, după ce 14 persoane din Iordania au pierit...

EURO 2024. Dan Negru reacționează în scandalul momentului: “Suntem de mâna a doua”

Dan Negru, vedeta de la Kanal D, a reacționat la scandalul momentului: faptul că PRO TV, televiziune cu 60 de milioane de euro profit...
Ultima oră
Pe aceeași temă