-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeGDPRNisipul care intră sub lentilele de contact irită ochii

Nisipul care intră sub lentilele de contact irită ochii

Adina, Bucureşti: Tocmai mi-am pus lentile de contact de vedere şi vreau să merg la mare. Pot să le port şi la plajă?

Cel mai bine ar fi să le daţi jos când mergeţi la plajă. Dacă intraţi cu ele în apă, riscaţi să le pierdeţi. Pe de altă parte, dacă intră un firicel de nisip sub lentilă, s-ar putea să vă irite. Dacă aveţi dioptrii mari şi nu vedeţi fără lentile, mai bine purtaţi ochelarii de vedere la plajă.

Viviana, 23 de ani: Obişnuiesc să-mi cumpăr ochelari de soare din diverse magazine şi îi aleg strict pe criterii estetice. Ştiu că nu-mi protejează ochii de ultraviolete, dar aş vrea să aflu dacă îmi afectează în vreun fel vederea.

Cel mai bine este să cumpăraţi ochelari de la firme consacrate, nu din piaţă, care au şi certificat de calitate, pentru că rolul lor este să ne apere de ultraviolete. Ochelarii proşti care nu ne apără de razele UV nu strică vederea, dar, dacă vă uitaţi la soare cu ei, o să vi se ardă retina.

Bogdan: Lucrez foarte mult la calculator şi observ că în ultima vreme mă ustură ochii foarte tare. Ce riscuri există pe termen lung şi ce soluţii îmi recomandaţi? Unele persoane îmi spun că, în timp, vederea o să-mi fie afectată din cauza calculatorului. Menţionez că n-am avut niciodată probleme cu ochii şi nici n-am fost la vreun control oftalmologic.

S-ar putea să aveţi nevoie de ochelari, caz în care ochii obosesc pentru că fac un efort suplimentar. Vă sfătuiesc să vă măsuraţi dioptriile. Dacă nu aveţi probleme de vedere, poate să fie doar de la oboseală şi atunci vă recomand să faceţi o pauză de fiecare dată când simţiţi nevoia. Nu vă fie teamă, puteţi lucra la calculator oricât de mult, nu vă afectează vederea.

CRISTIAN MORARU, medic oftalmolog la clinica Oculus din Bucureşti

Cele mai citite

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători...

Un nou bestseller cu extratereștrii

"Ciclul Vital Nouă," cel mai recent roman al Simonei Tănăsescu, îmbină realitatea cu ficțiunea. O nouă aventură pentru căutătorii de extratereștrii.   În "Ciclul Vital...
Ultima oră
Pe aceeași temă