32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăGDPRDe ce e bine să stăm mai mult la soare. Vezi consecinţele...

De ce e bine să stăm mai mult la soare. Vezi consecinţele deficienţei de vitamina D

Lpsa vitaminei D din organism este cauzată de faptul că nu ne expunem îndeajuns de mult la soare, arată un studiu recent al cercetătorilor britanici, citat de Daily Mail. 
 
Medicii recomandă copiilor, femeilor însărcinate şi pensionarilor să ia suplimente. Persoanele cu tenul închis care nu stau mult la soare riscă, de asemenea să aibă deficit de vitamina D.

Lipsa vitaminei D din corp poate duce la rahitism (în cazul copiilor) şi poate cauza osteomalacie persoanelor mai în vârstă. Aceasta se manifestă prin oase fragile si dureroase. 

Cu toate acestea, cercetările arată că lipsa vitaminei D poate fi cauzată şi de alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau cancerul de sâni. 

Aproape 90% din vitamina D se formează în piele, sub influenţa razelor solare. Ele transformă colesterolul din celulele pielii în vitamina D.

 Mici cantităţi de vitamina D se găsesc şi în alimente precum carnea, peştele uleios şi, mai puţin, în ouă.

Chiar şi în anotimpurile călduroase, oamenii riscă să nu aibă indeajuns de multă vitamină D în organism. Principalele motive pentru care aceştia nu petrec mult timp la soare sunt orele prea lungi petrecute la muncă şi, totodată, dorinţa de a evita cancerul de piele.

Cercetătorii britanici ne avertizează că deficitul de vitamina D poate cauza o slabă funcţionare a muşchilor şi un risc ridicat al fracturilor.

“Vitamina D este importantă pentru că asigură o dezvoltare sănătoasă a organismului, o bună funcţionare a muşchilor şi un sistem de imunitate rezistent”, explică Dr. William Marshall, biochimist şi director al Clinicii de Patologie din Londra. “Ajută corpul să folosească calciul şi fosforul obţinute din alimente şi reglează separarea celulelor, contribuind astfel la prevenirea diverselor tipuri de cancer’’, adaugă el.  

Specialiştii cred că trupul poate depozita cantităţi de vitamină D, fapt pentru care este recomandat să obţinem cât mai multă pe timpul verii. “În general, soarele este puternic indeajuns pentru a putea produce vitamina D începând cu sfârşitul lunii martie şi până în septembrie”, spune Dr. Marshall. “Ar fi bine să ieşim afară în amiaza mare, spre exemplu în pauza de masă, şi să ne expunem faţa şi mâinile la soare pentru 20 de minute, de 3 ori pe săptămână, fără să folosim cremă protectoare’’, completează biochimistul.

Cât despre frica de a face cancer de piele, Dr. Marshall spune : “E o mare diferenţă între timpul pe care îl petrecem la soare pentru a obţine vitamina D şi cel care poate cauza arsuri şi poate accentua riscul de cancer.”

Majoritatea oamenilor nu sunt conştienţi de deficitul de vitamină D din organismul lor, însă acest lucru se reflectă în dificultatea cu care îşi revin în urma unei căzături sau a unei simple răceli.

Cele mai citite

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....
Ultima oră
Pe aceeași temă