33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRCoplata medicamentelor ar putea afecta două milioane de români cu boli cronici

Coplata medicamentelor ar putea afecta două milioane de români cu boli cronici

Peste două milioane de români vor fi grav afectaţi de introducerea coplăţii pentru medicamentele destinate bolnavilor cu boli cronice, urmând să plătească mii de lei dacă vor să urmeze aceleaşi tratamente, avertizează Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, potrivit Realitatea TV.

“Peste două milioane de pacienţi cronici sunt afectaţi de modificare listei C1, care se va aplica de la 1 septembrie. Este vorba despre medicamentele compensate pentru aceşti pacienţi. (…) Sunt persoane cu venituri foarte mici, cu pensii mici”, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Din cauza noului sistem de coplată, bolnavii cronici vor fi nevoiţi să treacă pe medicamente mai ieftine ori să plătească mii de lei lunar.

“Se va trece pe medicamente care se foloseau acum 30 de ani. Bolnavul care este obişnuit cu un tratament de trei-patru ani nu vrea să-şi schimbe medicamentul, aşa că ori pleacă fără să cumpere nimic, ori înjură şi plăteşte diferenţa, dacă are. De obicei, însă, pleacă fără să cumpere nimic. Bolnavii cu boli cronice nu vor putea să dea cinci-şase mii de lei pe lună diferenţa de preţ”, spune vicepreşedintele Colegiul Farmaciştilor, Clara Popescu.

La jumătatea lunii iulie, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a reclamat faptul că majorarea coplăţii la medicamente, după schimbarea mecanismului de compensare, este în medie de 125%, şi nu de doar 10%, aşa cum au anunţat oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cele mai afectate grupe de populaţie sunt pensionarii şi copii, potrivit COPAC. Pentru pensionari, coplata a crescut de până la nouă ori, majoritatea reţetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape o sută de lei, iar pentru copii nu se mai asigură gratuitatea, mai ales pentru bolile grave, mai precizează reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi.

Potrivit noului sistem de compensare, intrat în vigoare la 1 iulie, există un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum se întâmpla înainte. Astfel, de la acest preţ se stabileşte cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Cele mai citite

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...

Se împart funcțiile de vârf la NATO și la UE. Nu apare vreo poziție disponibilă pentru Klaus Iohannis

Imediat după alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 se negociază funcțiile de vârf la nivelul Uniunii Europene, în paralel cu negocierile pentru postul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă