15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăGDPRCinci reguli pentru depozitarea corectă a medicamentelor acasă

Cinci reguli pentru depozitarea corectă a medicamentelor acasă

Fiecare dintre noi avem acasă o mică farmacie personală. Locul şi condiţiile în care păstrăm medicamentele acasă influenţează eficacitatea acestora şi poate avea consecinţe grave dacă nu respectăm toate indicaţiile medicului şi regulile de pe prospecte.

,,Ştim cu toţii de existenţa acelui colţ cu medicamente pe care îl aveau bunicii şi părinţii noştri. Cei mai mulţi dintre ei îl amenajau în baie sau în bucătărie, ca să poată luă pastilele mai uşor. Dar medicamentele ţinute în condiţii improprii nu numai că îşi vor pierde proprietăţile, însă pot deveni şi periculoase. Indiferent de tipul medicamentului, este important că pacienţii să înţeleagă că acestea trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitare, până la administrare. Medicamentele trebuie depozitate în anumite condiţii şi administrate în funcţie de indicaţiile medicului sau ale farmacistului.”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

1. Păstrează întotdeauna medicamentele în cutia lor originală sau în ambalajul primit de la farmacie

Această recomandare este cu atât mai importantă cu cât, de cele mai multe ori, sunt cumpărate doar câteva medicamente şi nu o cutie întreagă.

Tratarea unei anumite afecţiuni cu un medicament necorespunzător poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat să fie păstrată nu numai cutia originală, dar şi prospectul medicamentelor. Este de asemenea indicat că prospectul să fie consultat de către pacient înainte de începerea oricărui tratament.

2. Păstrează medicamentele într-un loc întunecos şi răcoros
– dulapul din baie sau cel din bucătărie nu oferă cele mai bune condiţii de păstrare.

Medicamentele sunt testate în anumite condiţii şi eficientă lor este maximă dacă aceste condiţii sunt respectate ulterior. Medicamentele trebuie păstrate într-un mediu întunecos, ferit de căldură sau de umezeală.

Aceste indicaţii sunt menţionate pe fiecare prospect sau cutie de ambalaje şi totuşi, de cele mai multe ori, sunt ignorate – ceea ce afectează în timp proprietăţile medicamentului.

3. Acordă mare atenţie termenului de valabilitate

Perioadă de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, tocmai de aceea tendinţa pacientului este de a nu acordă atenţie acestui aspect.

Un medicament expirat poate fi dăunător organismului, cu atât mai mult dacă nu a fost depozitat în condiţiile corespunzătoare. În cel mai bun caz, acesta va avea o eficacitate scăzută, dar în cel mai rău caz poate stârni reacţii adverse grave ale organismului.

Este indicat că periodic să fie consultat termenul de valabilitate al medicamentelor. Pentru mai multă siguranţă e bine să nu păstraţi mai mult de 1 an un medicament în casă.

4. Ţine cutia de medicamente departe de copii

Organismul copiilor nu este suficient de mătur pentru a absorbi medicamentele şi a le elimină în aceleaşi condiţii că un adult. De aceea, orice medicament pe care cel mic îl consumă poate avea consecinţă grave asupra sănătăţii lui.
Cutia cu medicamente trebuie păstrată într-un dulap la înălţime, iar accesul la ea să nu se facă niciodată în prezenţa celui mic.

5. Mare atenţie în cazul medicamentelor eliberate pe bază prescripţiei medicale

Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală trebuie administrate sub supervizarea medicului, întrucât pot avea indicaţii foarte precise privind interacţiunea cu alte tratamente sau contraindicaţii pentru alte afecţiuni.

Cel mai bine este să aruncăm aceste medicamente la încheierea tratamentului, că să aliminam tentaţia de a le folosi ulterior, fără a consulta medicul înainte.

Nu în ultimul rând, aveţi grijă la automedicaţie: „Nu luaţi medicamente decât la recomandarea medicului şi decât pentru perioadă recomandată. Nu recomandaţi medicamente altor persoane şi nu împrumutaţi din dulăpiorul dumneavoastră de acasă. Dacă prezentaţi aceleaşi simptome pe care le-aţi avut în trecut, nu vă administraţi din medicamentele rămase de atunci. Trebuie să mergeţi la medic  la medic pentru o noua recomandare”, precizează Cristian Lutan, ARPIM.

Nu toate medicamentele au nevoie să stea în frigider, dar sunt câteva pentru care chiar există o indicaţie în acest sens: vaccinurile, unele soluţii preparate în farmacie pentru copii, unele antibiotice, insulină sau unele siropuri.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Bătaie mare pentru Andrei Rațiu! După Barcelona, și Bayer Leverkusen îl urmărește pe fundașul român

Andrei Rațiu, fundașul român de 26 de ani de la Rayo Vallecano, atrage tot mai multă atenție în Europa, iar prestațiile sale din La...

Experiența câștigă! Irina Begu o învinge pe Anca Todoni și ajunge în semifinalele turneului WTA Cali

Irina Begu, jucătoarea română de 34 de ani, s-a impus în fața tinerei sale conaționale Anca Todoni, în vârstă de 20 de ani, în...

Răzvan Lucescu, dezamăgit după înfrângerea suferită de PAOK în fața lui Manchester United!

PAOK Salonic a pierdut cu scorul de 0-2 partida disputată împotriva lui Manchester United pe Old Trafford, în a patra etapă a fazei grupelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă