Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Peste un milion de angajaţi ar putea rămâne fără job

#Salvațieconomia e mai mult decât un hashtag. Peste un milion de angajați din economia românească riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați, din cauza crizei Covid-19.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 18.03.2020 - 15:05

Vizate sunt zeci de mii de firme și PFA. În câteva zile, sute de firme, în special din serviciile către populație, organizări de evenimente și HORECA, și-au suspendat activitatea, spun analiştii Frames.

„#Salvațieconomia trebuie să devină mai mult decât un hashtag pe Linkedin și celelalte rețele sociale”, explică aceştia. Restricțiile determinate de Covid-19 crează probleme financiare într-o economie slab capitalizată, cum e cea românească.

„Autoritățile trebuie să intervină pentru salvarea business-ului, mai ales a microîntreprinderilor și PFA din Servicii, Turism, Transporturi, Comerț, Evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele. şi au nevoie de la Guvern de decizii urgente de ajutor, în special pe fiscalitate’’, afirmă analiștii Frames.

Economia este cu spatele la zid. Avem 95% microîntreprinderi, cu maximum 1-3 angajați, care nu dispun de resurse financiare.

„Dacă statul nu îi va ajuta fiscal, prin amânarea plății taxelor şi credite fiscale, cele mai multe vor intra în blocaj şi peste un milion de angajați vor fi afectați. Unii au fost trimiși deja în concedii fără plată. Vor urma șomajul tehnic și disponibilizările’’, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Pe 31 ianuarie 2020, în economie erau active peste 1,3 milioane de firme și PFA. Dintre acestea, microîntreprinderile au cel mai ridicat grad de îndatorare, 99% (ca pondere a datoriilor totale în active).

Microîntreprinderile sunt singurul sector ce înregistrează o capitalizare negativă și are cea mai ridicată rată a pierderii, -4,5%.

 

Creanţele duc la blocaj

Microîntreprinderile, dintre care în primul rând micile afaceri de cartier cu unul până la trei angajați, vor fi cele mai lovite de restricții.

În prezent, acestea înregistrează cea mai extinsă durată medie de încasare a creanțelor: 233 de zile.

Aceasta este cu două luni mai mare decât cea înregistrată înainte de criza financiară.

În plus, aceste firme au cel mai scăzut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri, 37%’, arată Frames.

Comentarii

loading...