17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăDeficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR.

Liderul USR precizează că procentul de 6,6 la sută este cel indicat de Eurostat.

Cătălin Drulă a transmis un mesaj pe acest subiect într-o postare pe facebook, în seara de 22 aprilie 2024, în timp ce la Palatul Victoria se desfășura o ședință de peste 12 ore. La ședința de la Guvern participa și premierul Marcel Ciolacu. Însă ședința nu era dedicată situației economice a României ci desemnării unui candidat al coaliției PSD – PNL pentru funcția de primar general al Capitalei.

“Ziua de azi ne arată falimentul moral deplin al acestei coaliții comasate. Ciolacu și Ciucă stau de peste 10 ore să discute despre cum să scape de Cîrstoiu în timp ce Eurostat anunță că deficitul bugetar real al României a fost de 6,6% PIB în 2023.

Partidul comasat PSD-PNL, proiectul lui Iohannis, e din ce în ce mai disperat. Și din ce în ce mai mic. Preocupările sunt și ele mărunte și meschine – cum să facă să îi dea jos pe primarii USR.

Devine urgentă oprirea acestei farse și înlăturarea partidelor falimentare de la guvernare. Avem resurse și energie să reconstruim, după ei. Regimul comasat e pe final. România are nevoie de speranță, de încredere și de viitor pentru copiii noștri”, a transmis deputatul Drulă în mesajul postat pe facebook.

Raportul Eurostat fusese publicat în ziua de 22 aprilie 2024. Conform Eurostat, țările din UE cu cele mai mari deficite guvernamentale au fost Italia (7,4%), Ungaria (6,7%) şi România (6,6%).

Mesajul transmis de președintele USR este oarecum confirmat de un mesaj pe care-l transmitea, cu o lună mai înainte, senatorul PNL Florin Cîțu, fost prim-ministru. Cîțu avertiza că, doar după primele două luni ale anului 2024, România a ajuns la cel mai mare deficit bugetar din istoria ei. Fostul premier Cîțu estima că, dacă se menține actuala evoluție economică, România ar termina anul 2024 cu un deficit de 8 la sută. Pentru această situație dezastruoasă, Cîțu (PNL) considera că este de vină prezența la guvernare a PSD.

În ziua de 23 aprilie 2024, premierul Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de Guvern. Este posibil ca, în acest context, premierul să facă referiri și la deficitul bugetar.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă