Matteo Salvini (Foto: Giornalettismo)

Matteo Salvini, candidat la postul de premier al Italiei: Moneda euro este o eroare

Liderul partidului Liga (fosta Liga Nordului), Matteo Salvini, candidat la funcția de premier al Italiei, a susținut, marți, că moneda euro este "o eroare".

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.03.2018 - 17:30

Matteo Salvini a opinat, marţi, că "o ieşire de manieră improvizată" a Italiei din zona euro "nu este de dorit", dar a reafirmat totodată că moneda unică este "o eroare", informează AFP citată de Agerpres.

"Euro este o eroare, însă eu cred că nu se poate preconiza o ieşire din (zona) euro de o manieră improvizată", a declarat liderul extremei drepte italiene, în timpul unei conferinţe de presă la Parlamentul European de la Strasbourg.

Salvini, al cărui partid a obţinut 17,4% din voturi în recentele alegeri legislative din Italia, a subliniat că dacă va prelua conducerea guvernului, după cum speră, el nu va respecta regulile europene dacă le va considera contrare intereselor italienilor, mai ales obligaţia de a ajunge la un deficit public plqafonat la 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Această limită de 3% 'face parte din regulile europene care au fost impuse', a criticat Matteo Salvini, care îşi va părăsi locul de eurodeputat pentru a deveni senator de Calabria (sudul Italiei). 'Dacă este posibil (să fie respectată regula), o voi face (...), însă dacă va trebui, pentru a respecta acest plafon de 3%, să iniţiem disponibilizări sau catastrofe sociale, nu o vom accepta', a continuat el.

Liderul extremei drepte italiene, aliată a dreptei conduse de Silvio Berlusconi, şi-a reiterat intenţia de a renegocia tratatele europene şi regulile 'care au repercusiuni negative asupra vieţii italienilor'.

'Dacă nu vom reuşi (să facem aceasta), atunci nu exclud nicio posibilitate, însă o ieşire improvizată din zona euro nu este de dorit şi aceasta nici nu este de fapt ceea ce ne dorim', a nuanţat Salvini, evocând o reflecţie asupra 'unui plan B'.

'Dacă se doreşte ca Italia să rămână în UE, trebuie de asemenea să se ţină cont de interesele italiene', a insistat Salvini.

Comentarii

loading...
Loading...
loading...