8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieAirbus devine cel mai mare producător de avioane din lume

Airbus devine cel mai mare producător de avioane din lume

O inversare a ierarhiei între cei doi giganţi aeronautici era aşteptată, în condiţiile în care criza de la Boeing, ale cărei avioane 737 MAX sunt consemnate la sol la nivel mondial, din luna martie, continuă în 2020. Datele companiei aeriene europene scot în evidenţă distanţa pe care Boeing trebuie să o parcurgă pentru a-şi recâştiga poziţia de lider.

Airbus, care în octombrie a fost obligată de propriile probleme să reducă ţinta referitoare la livrări în 2019 cu 2-3%, a alocat resurse suplimentate pentru a atinge un nivel de 863 de avioane livrate în 2019, peste obiectivul revizuit de 860 de avioane.

Astfel, livrările au crescut cu 7,9%, de la 800 de avioane în 2018. Airbus a refuzat să comenteze datele, care trebuie audiate înainte de a fi finalizate şi publicate.

Producătorii de avioane primesc majoritatea veniturilor la momentul livrării avioanelor, minus plăţile primite în avans, astfel încât performanţele referitoare la livrări sunt urmărite cu atenţie de către investitori.

Numărul de avioane livrate de Airbus, care au inclus circa 640 de avioane cu o singură punte, a doborât recordurile din industrie, după ce compania a redistribuit mii de muncitori şi a anulat vacanţele, pentru a finaliza un stoc de rezervă de avioane semi-finisate, care aşteptau ajustarea cabinelor.

Airbus a fost afectată de întârzierile provocate de finisarea noilor avioane A321neo asamblate la Hamburg, ceea ce a făcut ca zeci din aceste avioane, precum şi alte modele, să fie stocate în hangare în aşteptarea unor configurări de ultim moment şi a forţei de muncă necesară.

Aceste activităţi măresc costurile şi ar putea avea un impact modest asupra marjelor de profit ale Airbus, dar impactul ar putea fi compensat de volumul mare de avioane şi de profitul deja solid pentru avioanele cu o singură punte, potrivit analiştilor.

Totuşi, problemele provocate de complexitatea cabinelor au redus capacitatea Airbus de a profita de turbulenţele de pe piaţă legate de 737 MAX.

Boeing a livrat în perioada ianuarie-noiembrie 345 de avioane destinate curselor pe distanţe lungi, mai puţin de jumătate comparativ cu cele 704 aeronave livrate în aceeaşi perioadă a anului 2018, când livrările de aparate 737 MAX decurgeau normal. Pe ansamblul anului 2018, Boeing a livrat 806 avioane.

Fabricile Airbus opresc de obicei producţia între Crăciun şi Anul Nou. Dar centrele de livrări şi de finizaje ale companiei lucrau încă în ajunul Anului Nou, pentru a permite operatorilor aerieni din Asia şi alte regiuni să folosească noile avioane, informează News.ro.

Cele mai citite

Titi Aur vrea un plan concret din partea autorităților pentru limitarea accidentelor rutiere

Fostul pilot de raliuri Titi Aur trage un semnal de alarmă asupra numărului accidentelor rutiere din ţara noastră şi cere autorităţilor măsuri pentru limitarea...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...
Ultima oră
Pe aceeași temă