13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să acţionaţi dacă suferiţi de insomnie sau depresie

Cum să acţionaţi dacă suferiţi de insomnie sau depresie

Î.De ceva timp sufăr de insomnie, depresie şi mă simt obosită mai tot timpul. Colegii mei mi-au spus că ar trebui să-mi iau concediu, dar mie nu mi se pare un motiv serios şi mi-e teamă ca şeful să nu mă vadă ca pe o verigă slabă. Ce sfaturi aveţi pentru a evita această oboseală profundă şi credeţi că sunt îndreptăţită pentru a cere concediu? Care este legea şi cât mi-ar acorda?

 

R.Insomnia, depresia şi oboseala nu sunt recunoscute ca boli profesionale în România. Medicina muncii în ambulator nu dă concedii medicale, neavând contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Adresaţi-vă mai întâi unui psiholog, care va evalua cauzele simptomelor dumneavoastră, vă va da sfaturi pentru contracararea lor – psihoterapie, tehnici de relaxare, de inducere a somnului, de combatere a stresului şi surmenajului etc. – şi va aprecia dacă ele au intensitatea unei boli propriu-zise ce trebuie tratată la psihiatru. În spatele acestor simptome banale, se pot ascunde însă şi alte afecţiuni (endocrine, hepatice, cardiace, disimunitare etc.), aşa încât consultaţi medicul de familie pentru un control riguros. În caz de boală, el poate da până la 10 zile pe lună (total 30 zile pe an) de concediu medical.

Dar majoritatea cazurilor se rezolvă cu ajustarea regimului de muncă, viaţă şi alimentaţie, eventual medicaţie clasică sau alternativă (naturistă, homeopată etc.), relaxare, puţin sport pentru o condiţie fizică mai bună, rezolvarea unor probleme emoţionale, socio-familiale, financiare, de carieră sau de sănătate ce întreţin starea psihică proastă şi senzaţia de epuizare.

Nu cădeţi în capcana dependenţei de energizante, tutun, cafeină, medicamente, cum e celebrul cerc vicios „somnifere la culcare-amfetamine la sculare”! 

Cele mai citite

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...
Ultima oră
Pe aceeași temă