3.7 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăAlegeri 20162.000 de job-uri în IT, disponibile la Cluj

2.000 de job-uri în IT, disponibile la Cluj

Marile companii din domeniul informaticii au la dispoziţie un număr important de locuri de muncă, însă lipsesc angajaţii.

Clujul se confruntă cu o situaţie paradoxală. În ciuda crizei economice, numărul locurilor de muncă disponibile în domeniul IT este cu mult mai mare decât oferta. Există evaluări care spun că, dacă ar fi suficienţi angajaţi, marile companii din domeniu ar putea angaja încă 2.000 de persoane. Informaţiile au fost confirmate de preşedintele clusterului Cluj IT, Alexandru Tulai.

„Eu pot să vă spun faptul că doar o parte dintre companiile membre ale clusterului ar angaja pe loc 500 de specialişti IT”, a spus preşedintele clusterului, care este, totodată, membru în conducerea companiei iQuest, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa software-ului din România.

Clusterul Cluj IT numără 23 de companii, dar printre membrii săi se numără şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Uni­versitatea Babeş-Bolyai, dar şi autorităţile locale şi cele judeţene.

Soluţii de criză

În contextul deficitului de personal, companiile membre ale clusterului şi universităţile clujene caută soluţii de criză. Prima dintre ele este adaptarea cursurilor universitare la cerinţele pieţei muncii. Această adaptare va creşte calitatea formării profesionale a tinerilor absolvenţi, dar va scurta, totodată, şi perioada de adaptare a lor în companiile la care lucrează.

Potrivit directorului executiv al clusterului Cluj IT, Andrei Kelemen, un tânăr absolvent are nevoie de o perioadă cuprinsă între şase şi 18 luni pentru a se integra în echipele.

O altă soluţie a fost pregătirea unui masterat profesional, care va fi lansat în această toamnă la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Acest masterat se adresează tuturor absolvenţilor de studii superioare, care vor putea fi transformaţi în specialişti IT în doi ani, în loc de trei, cât ar dura o facultate de informatică obişnuită. De asemenea, Universitatea Babeş-Bolyai va lansa o şcoală post-liceală, destinată absolvenţilor liceelor de informatică. Aceştia vor putea fi pregătiţi astfel încât, în termen de un an, aceştia să poată lucra în cadrul companiilor de IT. În paralel, ei vor putea să urmeze şi studii la fără frecvenţă. În plus, există multe dintre companiile clujene care au angajat studenţi. Aceştia lucrează cu jumătate de normă sau în cadrul unor stagii plătite. Iar cererea ce angajaţi va creşte şi mai mult pe viitor.

Clujul a fost declarat drept pol naţional de creştere în domeniul IT, iar interesul marilor companii este tot mai mare pentru acest oraş.

Cluster tot mai puternic

Clusterul Cluj IT şi-a propus să atragă investiţii totale de 300 de milioane de euro. Banii ar urma să fie investiţi într-un orăşel al ­informaticii, de tiă Innovation City. Acesta ar urma să fie construit la marginea oraşului, pe o suprafaţă de circa 300 de hectare, şi va atrage circa 20.000 de angajaţi în domeniul industriilor creative. Proiectul este sprijinit deopotrivă de Guvern, de Consiliul Judeţean şi de Primărie.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Elena Lasconi: Înainte de orice, sunt un om care dorește binele României

Liderul USR, Elena Lasconi, a vorbit despre acordul partidelor proeuropene de a intra împreună la guvernare și a spus că momentul „foarte greu” prin...

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

Seară regală pentru Corpul Diplomatic. Majestatea Sa Margareta a României: Țara noastră rămâne puternică/Țara noastră va rămâne fidelă alianțelor sale

Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit în Sala Tronului de la Palatul Regal marți, 10 decembrie 2024, seara anuală dedicată Corpului Diplomatic acreditat...
Ultima oră
Pe aceeași temă