Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Presa străină: Agenția turcă de spionaj are deficiențe grave

Presa străină scrie că agenția turcă de spionaj are deficiențe grave dacă nu a reuşit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat.

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 30.07.2016 - 15:14

Presa străină scrie că agenția turcă de spionaj are deficiențe grave dacă nu a reuşit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat.

Potrivit Wall Street Journal, cu mai multe luni înainte de tentativa de lovitură de stat, agenţia turcă de spionaj a reuşit să intercepteze mai multe milioane de mesaje, însă în aceste mesaje nu au fost găsite menţiuni privind complotul. Pe lângă cantitatea imensă de mesaje, analiştii agenţiei au avut de soluţionat şi problema decriptării comunicaţilor folosite de presupuşii complotişti, fapt ce a îngreunat şi mai mult colectarea de informaţii, au declarat oficiali din cadrul serviciului turc de informaţii.

Pregătirile pentru lovitură de stat nu au fost detectate nici de serviciile de informaţii americane, chiar dacă acest lucru ar fi compromis a doua cea mai mare forţă armată din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, agenţiile de spionaj americane cunoşteau faptul că opoziţia împotriva preşedintelui Erdogan era în creştere, iar într-o analiză clasificată, Turcia a fost inclusă pe o listă a ţărilor cu risc sporit de instabilitate politică, însă nu au existat avertismente privind iminenţa unei lovituri de stat.

Autorităţile de la Ankara îl acuză pe clericul musulman Fethullah Gulen de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din Turcia, iar Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor acestuia şi cere extrădarea lui Gulen din Statele Unite.

Gulen şi adepţii acestuia însă neagă orice fel de implicare în lovitura de stat şi susţin că Erdogan ar fi orchestrat această acţiune pentru a impune o dictatură, afirmaţie negată de preşedintele turc.

Oficialii americani spun că există suspiciuni că susţinătorii lui Gulen au participat, dar Statele Unite nu au acces la surse de încredere din Turcia, pentru a putea determina, în mod independent, rolul acestora în tentativa de lovitură de stat. Mai mult, potrivit oficialilor americani, până în prezent nu există dovezi credibile care să indice implicare personală a clericului musulman Gulen.

În urma interceptării unui canal de comunicaţii folosit de susţinătorii lui Gulen, agenţia turcă de spionaj MTI a identificat numele a aproximativ 40.000 de persoane, inclusiv 600 de ofiţeri superiori, suspectate că are avea legături cu organizaţia clericului musulman.

Cu patru zile înainte de lovitura de stat, agenţia a transmis numele celor 600 de ofiţeri către autorităţile militare, iar aceştia urmau să fie destituiţi cu ocazia reuniunii anuale a liderilor militari, programată pentru luna august.

Oficialii turci şi americani sunt de părere că a această acţiune a forţat complotiştii să declanşeze mai repede lovitura de stat.

După dejucarea loviturii de stat, Erodogan s-a arătat extrem de critic la adresa agenţiei de spionaj, anunţând că vor fi luate măsuri.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...