Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mai multe țări europene CER pedepsirea crimelor regimurilor comuniste

Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Portugalia, Georgia şi Ungaria au adoptat, la Tallin, o declaraţie care îndemană la crearea unei instituţii care să ancheteze şi pedepsească crimele comise de regimuri comuniste.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 23.08.2015 - 19:22

Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Portugalia, Georgia şi Ungaria au adoptat, la Tallin, o declaraţie care îndemană la crearea unei instituţii care să ancheteze şi pedepsească crimele comise de regimuri comuniste, informează Mediafax.

Semnatarii documentului şi-au exprimat unitatea împotriva regimurilor totalitare, indiferent de bazele ideologice şi formele pe care le iau, a declarat telefonic pentru MTI reprezentantul ungur la reuniune, secretarul de stat de la Ministerul Justiţiei Robert Repassy, care a subliniat că Budapesta susţine declaraţia.

Citește și: Studiu ÎNGRIJORĂTOR. Traumele Holocaustului, transmise genetic

Victimele crimelor totalitare au dreptul la justiţie, subliniază semnatarii, apreciind că practica anchetării şi judecării crimelor comise de regimurile comuniste este insuficientă şi inconsistentă în anumite ţări, potrivit oficialului ungur.

Actuala competenţă supranaţională a eşuat în anchetarea, judecarea şi pedepsirea autorilor crimelor comise în timpul regimurilor comuniste, mai subliniază semnatarii.

"Semnatarii consideră că este necesar să se analizeze posibilitatea creării unei instituţii internaţionale specializate în anchetarea crimelor regimurilor totalitare, inclusiv a celor ale comunismului, asemănătoarei celei care i-a anchetat şi pedepsit pe cei găsiţi vinovaţi de comiterea crimelor naziste", a declarat Repassy.

De asemenea, semnatarii îndeamnă toate statele europene să ofere atât sprijin moral, cât şi material, atât în cercetarea istoriei regimurilor totalitare, pentru a împiedica în acest fel manipularea faptelor istorice, cât şi în promovarea rezultatelor unor asemenea investigaţii.

Declaraţia de la Tallinn creează o "şansă istorică" pentru dezvăluirea crimelor din perioada comunistă şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de aceste crime, a apreciat oficialul ungur.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...