0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiIcoana Sfintei Fecioare Maria va fi adusă marţi la Iaşi

Icoana Sfintei Fecioare Maria va fi adusă marţi la Iaşi

Aducerea icoanei Sfintei Maria din Cacica la Iaşi face parte din programul evenimentelor organizate pentru întâmpinarea Papei Francisc.

Purtătorul de cuvânt a Episcopiei Romano-Catolice, Adrian Blăjuţă, a informat că episcopul Petru Gherghel a decis ca în toate parohiile din Dieceza de Iaşi, timp de 9 zile, să se celebreze o novenă specială dedicată Maicii Domnului de la Cacica.

„Novena este în vederea pregătirii întâlnirii cu Sfântul Părinte. În acest scop, Petru Gherghel a trimis o scrisoare pastorală în toată dieceza. În ziua de 1 iunie, înainte de sosirea Papei Francisc la Iaşi, la ora 16,45, icoana va fi dusă în procesiune de la catedrală la scena amenajată în faţa Palatului Culturii. În faţa acestei icoane, Papa Francisc va rosti o rugăciune special pregătită pentru acest moment, o rugăciune de consacrare a tinerilor şi a familiilor la Sfânta Fecioară Maria”, a informat Adrian Blăjuţă.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Este vorba despre „Madona Neagră” (Czarna Madonna) de la Czestochowa, Polonia. Până în prezent, ea a fost vizitată şi văzută de mii de pelerini din ţară şi din străinătate, în sanctuarul internaţional de la Cacica, din inima Bucovinei.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu aproximativ 210 ani. Contextul istoric care a prilejuit stabilirea ei în respectiva localitate este cel al venirii polonezilor în această zonă a Bucovinei, pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite aici. În amintirea pelerinajelor de la Czestochowa, noii veniţi au adus cu ei o copie a icoanei care exista în renumitul Sanctuarul Marian. Istoria acesteia merge în trecut până în secolul al XVII-lea. Mai întâi, icoana a stat într-o biserică a iezuiţilor din Stanislawow, sudul Poloniei, ca mai apoi să fie aşezată în prima biserică din Cacica, ctitorită în anul 1809. După aproape 100 de ani, mai exact pe 16 octombrie 1904, este sfinţită actuala biserică, iar icoana care o reprezintă pe „Madona Neagră” este aşezată la loc de cinste, în altarul principal, întâmpinând cu frumuseţea ei pe orice pelerin imediat după păşirea pragului bisericii.

Trecerea timpului şi-a pus amprenta peste icoană, ea necesitând lucrări de restaurare. Prima parte a lucrărilor s-a desfăşurat la Iaşi, la Palatul Culturii, în perioada septembrie 2009 – mai 2010. Negăsindu-se în România un bijutier specializat în acest tip de lucrări, icoana a fost dusă la Czestochowa, în Polonia, şi încredinţată unor specialişti care, în condiţii optime, au finalizat procesul de restaurare într-un interval de câteva luni. Acesta s-a concretizat în curăţarea picturii propriu-zise şi, de asemenea, în refacerea coroanei şi a mantiei Fecioarei. Vechea mantie din lemn a fost împodobită cu foiţă de aur alb şi galben.

Până în momentul de faţă, icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat toate comunităţile catolice din Dieceza de Iaşi, între anii 2010 şi 2014, când Diecez a reflectat cu precădere la identitatea familiei creştine şi vocaţia acesteia pentru lumea contemporană. Pelerinajul venerării icoanei s-a numit „Peregrinatio Mariae”, în traducere „Pelerinajul Mariei”, subliniind o realitate spirituală, şi anume că Maria însăşi a mers la toţi cei care îi recunosc maternitatea şi ocrotirea, pentru a-i întări în credinţă şi în drumul spre mântuire.

Un alt moment important din „biografia” acestei icoane este „vizita” pe care a făcut-o la Vatican şi întâlnirea ei cu Papa Francisc. Acest lucru s-a întâmplat pe 30 aprilie 2014, în prezenţa unei delegaţii conduse de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Sfântul Părinte, cu această ocazie, a binecuvântat noile veşminte şi coroane ale Maicii Domnului. Acestea au fost realizate de artişti de la sanctuarul Maicii Domnului de la Czestochowa şi Gdansk (Polonia). Încoronarea oficială a avut la Cacica, prilejuită de pelerinajul internaţional din 15 august 2014.

Având dimensiunile de 86×60 centimetri, icoana o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit, lăsând să se vadă feţele şi palmele lui Isus şi ale Maicii Domnului. Maria şi Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, sugerând îndemnul ei evanghelic: „Faceţi tot ce vă va spune!” În mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar mâna dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare.

Sfintei Fecioare Maria îi sunt încredinţaţi tinerii şi toate familiile creştine, care doresc să trăiască în această lume vocaţia creştină, inspirându-se şi lăsându-se călăuziţi de cea care este invocată ca Regină a Familiilor şi Ajutor al creştinilor.

Cele mai citite

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă