3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCriza gazului este efectul războiului hibrid

Criza gazului este efectul războiului hibrid

Criza gazului este efectul războiului hibrid în zona Mării Negre, avertizează ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. În opinia acestuia, criza gazului care afectează Republica Moldova este o formă a războiului hibrid.

Criza gazului nu este întâmplătoare în zona Mării Negre ci reprezintă o formă a războiului hibrid, consideră ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu. Ministrul român a transmis acest avertisment la Washington, în cadrul unei conferințe cu tema ,,Security and Cooperation in the Black Sea”. Conferința a fost organizată, acum două zile, de grupul de analiză Atlantic Council.

„Pe lângă conflictele prelungite, cred că este important să abordăm domeniul securității energetice în regiune. Am fost martorii crizei gazului din Moldova, care a fost foarte îngrijorătoare. Cred că este un fel de studiu de caz privind acțiunile hibride împotriva unei țări din regiune”, a susținut ministrul Bogdan Aurescu. El nu a spus explicit numele țării care poartă ofensiva în acest război hibrid. Se poate deduce că este Rusia, marele furnizor de gaz pentru estul Europei.

Criza gazului este efectul războiului hibrid împotriva Republicii Moldova

Republica Moldova a semnat un nou acord cu compania rusă Gazprom pentru a primi gaze. Alte țări, inclusiv România, au asemenea contracte în derulare. Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, anunțase că Rusia a sporit enorm livrările de gaze către unele țări din Europa. 

“Gazprom a crescut livrările către țările europene. România 347,6 la sută, Serbia 125,9 la sută, Bulgaria 52,3 la sută, Germania 35,8 la sută, Finlanda 19 la sută, Italia 15 la sută”

Valery Kuzmin,

Ambasadorul Rusiei în România

Decizia Republicii Moldova de a semna noul contract cu Gazprom este controversată, întrucât dependența energetică de Rusia aduce o dependență politică. România încearcă să renunțe total la importul de gaze din Rusia, anunțase ministrul român al Economiei, Virgil Popescu.

“Ne apropiem cu paşi repezi spre independență din punctul de vedere al importurilor de gaze naturale din Rusia. Ulterior putem să devenim un jucător regional pe piaţa de gaze”

Virgil Popescu,

Ministrul Economiei

Rezervele de gaze naturale existente în platoul Mării Negre pot asigura, treptat, independența energetică a României față de Rusia.

Occidentul acuză Rusia că a redus livrările de gaze pentru a genera o criză energetică în Europa. Replica Moscovei este că, dimpotrivă, livrările sale de gaze, inclusiv către unele țări NATO, au crescut. Statele cele mai afectate de criză sunt cele care nu au variante alternative de energie. Acesta ar fi cazul Republicii Moldova, adus în discuție de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Se construiește o linie electrică între România și Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova lucrează în schimb la un contract pentru construirea unei linii electrice care va conecta rețelele din Republica Moldova și România.Andrei Spînu, vicepremier și ministru al Infrastructurii, a făcut acest anunț pentru presa din Republica Moldova.

“Până la sfârșitul anului 2021, contractul deja trebuie semnat pentru ca din 2022 să înceapă lucrările necesare pentru interconectarea sistemelor celor două țări. Trebuie să finalizăm lucrările în acest sens până în 2024”, a precizat vicepremierul Spînu.

Operatorul rețelei electrice a Republicii Moldova, compania Moldelectrica, precizează că “interconectarea asincronă a rețelelor electrice din Moldova și România reprezintă un pas înainte important în direcția integrării în piața europeană unică de energie electrică”. Acest proces va permite Republicii Moldova participarea la piața europeană a energiei electrice, precizează site-ul Moldelectrica. Interconectarea cu România este însă un obiectiv îndepărtat. Proiectul se finalizează cel mai devreme în anul 2024. Până atunci, Republica Moldova va continua să cumpere energie din Transnistria. Principala centrală electrică a Republicii Moldova este în Transnistria, sub controlul autorităților separatiste de la Tiraspol. Aceste autorități, la rândul lor, sunt susținute de Rusia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă