14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialJohn Kerry: Egiptul se află "în prima linie" a luptei "antiteroriste"

John Kerry: Egiptul se află “în prima linie” a luptei “antiteroriste”

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat, sâmbătă, că Egiptul se află "în prima linie" a luptei "antiteroriste", informează Mediafax.

"Egiptul se află în prima linie a luptei împotriva terorismului, mai ales în ceea ce priveşte lupta contra grupărilor extremiste în Sinai", a declarat Kerry într-o conferinţă de presă, referindu-se la grupări care se declară inspirate de Al-Qaida şi sunt responsabile de atacuri sângeroase asupra forţelor de securitate în această peninsulă din estul Egiptului.

"Din acest motiv, într-un efort de susţinere, am anunţat luna trecută livrarea" unor elicoptere de tip Apache Egiptului, a precizat el.

Atacurile împotriva forţelor egiptene s-au multiplicat ca represalii faţă de reprimarea sângeroasă a susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi, destituit de armată, reprimare soldată cu 1.400 de morţi.

Relaţiile dintre Egipt şi Statele Unite s-au deteriorat după destituirea lui Morsi, determinând Washingtonul să suspende pentru o perioadă o parte a ajutorului militar pe care-l acordă autorităţilor de la Cairo.

Kerry a făcut această declaraţie în prezenţa omologului său egiptean Sameh Shukri, după ce s-a întâlnit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi liderul Ligii Arabe Nabil al-Arabi.

Washingtonul ar vrea ca în Egipt "instituţiile religioase să se pronunţe împotriva SI şi să vorbească despre acest lucru în predicile de vinerea", în moschei, a declarat un diplomat american înaintea conferinţei de presă.

Egiptul, care s-a angajat să susţină eforturile americane de eradicare a jhadiştilor din cadrul SI în Irak şi Siria, nu va furniza, se pare, un ajutor militar.

Pe de altă parte, Kerry a declarat că a purtat o "discuţie deschisă" pe tema problemei spinoase a drepturilor omului în Egipt în întâlnirea cu el-Sisi.

"Statele Unite nu-şi schimbă niciodată preocuparea faţă de dreptruile omului în favoarea altor obiective", a spus el, după ce Egiptul şi-a exprimat susţinerea faţă de coaliţia condusă de Statele Unite împotriva SI.

"Am purtat o discuţie deschisă despre îngrijorările pe care le-am exprimat. Cred că preşedintele el-Sisi şi ministrul de Externe Sameh Shukri (…) sunt conştienţi de (aceste) îngrijorări", a adăugat Kerry.

Statele Unite au condamnat în mai multe rânduri încarcerarea unor jurnalişti de la postul Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, acuzaţi că au susţinut mişcarea Fraţii Musulmani din care provine islamistul Morsi.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Camila Giorgi, retragere misterioasă din tenis. Motivul pentru care se zvonește că ar fi fugit în Statele Unite

Camila Giorgi, una dintre cele mai sexy jucătoare din circuitul feminin, a ales să se retragă din tenis într-un mod bizar. Italianca de 32 de...

Statele Unite transmit condoleanţe oficiale pentru moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi

Statele Unite au prezentat luni "condoleanţe oficiale" în urma decesului președintelui iranian Ebrahim Raisi și a altor oficiali iranieni într-un accident de elicopter care...

Gheorghe Dincă, afirmații tulburătoare: “Pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu nu le-am omorât, ci le-am vândut!”

Gheorghe Dincă, cunoscut ca „Monstrul din Caracal”, încearcă să obțină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă