27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialSimplocker – virusul Android ce îți blochează telefonul și cere răscumpărare

Simplocker – virusul Android ce îți blochează telefonul și cere răscumpărare

Un nou virus a fost descoperit în Ucraina ce infectează telefoanele cu sistem android prin blocarea lor și criptarea datelor de pe ele, iar pentru a le putea debloca ești nevoit să plătești.

Acest virus numit Simplocker scanează cardurile SD de memorie din telefoane pentru anumite fișiere, înclusiv imagini, PDF-uri și alte documente, precum și fișiere audio, iar pentru a le bloca folosește standardul de criptare AES, potrivit companiei de securitate ESET.

Este primul malware ce folosește criptarea datelor de pe telefoanele Android, iar după cere o plată pentru a decripta toate informațiile.

Simplocker solicită o plată de 13 euro pentru a decripta fișierele victimelor, prin serviciul de transfer al banilor, MoneXy.

Acest virus, trimite informațiile telefonului, cum ar fi IMEI-ul, la un server controlat de atacatori, cu ajutorul rețelei Tor. Denumită și “rețeaua anonimă”, Tor utilizează criptarea pentru a trimite informațiile printr-o serie de server-uri, pentru a nu putea fi urmăriți.

În acest caz, autoritățile au mult de muncit pentru a putea să-i găsească și să oprească acest virus.

Ar trebui să ne îngrijorăm? Nu încă, dacă nu locuim în Ucraina. Virusul nu e răspândit pe scară largă, iar Magazinul de la Google Play este în siguranță.

Cu toate acestea, Windows rămâne ținta numărul 1 pentru virusurile precum Simplocker . The Guardian a prezentat în această săptămână că malware-ul Cryptolocker a infectat 50.000 de computere, de unul singur, numai în Marea Britanie.

Cele mai citite

E OFICIAL! Xavi, OUT de la FC Barcelona

Clubul catalan FC Barcelona a anunțat astăzi despărțirea de tehnicianul spaniol Xavi Hernandez, care nu va mai continua la formația blaugrana din sezonul următor. „Preşedintele...

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă