10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSimplocker – virusul Android ce îți blochează telefonul și cere răscumpărare

Simplocker – virusul Android ce îți blochează telefonul și cere răscumpărare

Un nou virus a fost descoperit în Ucraina ce infectează telefoanele cu sistem android prin blocarea lor și criptarea datelor de pe ele, iar pentru a le putea debloca ești nevoit să plătești.

Acest virus numit Simplocker scanează cardurile SD de memorie din telefoane pentru anumite fișiere, înclusiv imagini, PDF-uri și alte documente, precum și fișiere audio, iar pentru a le bloca folosește standardul de criptare AES, potrivit companiei de securitate ESET.

Este primul malware ce folosește criptarea datelor de pe telefoanele Android, iar după cere o plată pentru a decripta toate informațiile.

Simplocker solicită o plată de 13 euro pentru a decripta fișierele victimelor, prin serviciul de transfer al banilor, MoneXy.

Acest virus, trimite informațiile telefonului, cum ar fi IMEI-ul, la un server controlat de atacatori, cu ajutorul rețelei Tor. Denumită și “rețeaua anonimă”, Tor utilizează criptarea pentru a trimite informațiile printr-o serie de server-uri, pentru a nu putea fi urmăriți.

În acest caz, autoritățile au mult de muncit pentru a putea să-i găsească și să oprească acest virus.

Ar trebui să ne îngrijorăm? Nu încă, dacă nu locuim în Ucraina. Virusul nu e răspândit pe scară largă, iar Magazinul de la Google Play este în siguranță.

Cu toate acestea, Windows rămâne ținta numărul 1 pentru virusurile precum Simplocker . The Guardian a prezentat în această săptămână că malware-ul Cryptolocker a infectat 50.000 de computere, de unul singur, numai în Marea Britanie.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă