22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialSimplocker – virusul Android ce îți blochează telefonul și cere răscumpărare

Simplocker – virusul Android ce îți blochează telefonul și cere răscumpărare

Un nou virus a fost descoperit în Ucraina ce infectează telefoanele cu sistem android prin blocarea lor și criptarea datelor de pe ele, iar pentru a le putea debloca ești nevoit să plătești.

Acest virus numit Simplocker scanează cardurile SD de memorie din telefoane pentru anumite fișiere, înclusiv imagini, PDF-uri și alte documente, precum și fișiere audio, iar pentru a le bloca folosește standardul de criptare AES, potrivit companiei de securitate ESET.

Este primul malware ce folosește criptarea datelor de pe telefoanele Android, iar după cere o plată pentru a decripta toate informațiile.

Simplocker solicită o plată de 13 euro pentru a decripta fișierele victimelor, prin serviciul de transfer al banilor, MoneXy.

Acest virus, trimite informațiile telefonului, cum ar fi IMEI-ul, la un server controlat de atacatori, cu ajutorul rețelei Tor. Denumită și “rețeaua anonimă”, Tor utilizează criptarea pentru a trimite informațiile printr-o serie de server-uri, pentru a nu putea fi urmăriți.

În acest caz, autoritățile au mult de muncit pentru a putea să-i găsească și să oprească acest virus.

Ar trebui să ne îngrijorăm? Nu încă, dacă nu locuim în Ucraina. Virusul nu e răspândit pe scară largă, iar Magazinul de la Google Play este în siguranță.

Cu toate acestea, Windows rămâne ținta numărul 1 pentru virusurile precum Simplocker . The Guardian a prezentat în această săptămână că malware-ul Cryptolocker a infectat 50.000 de computere, de unul singur, numai în Marea Britanie.

Cele mai citite

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

Giorgia Meloni e îngrijorată de ascensiunea extremei drepte după votul pentru Parlamentul European

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni şi-a exprimat sâmbătă speranţa că Uniunea Europeană va ţine cont în politicile sale de "mesajul" transmis de cetăţenii europeni...

Modificări de trasee, pentru mai multe linii ale STB, mâine

Cu ocazia organizării evenimentului sportiv „YOLO JERSEY”, duminică, 16.06.2024, circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Mircea Vodă – pe tronsonul cuprins ȋntre Pasajul Mărăşeşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă