27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPanama Papers: regimul sirian a ocolit sancţiunile internaţionale şi a finanţat războiul...

Panama Papers: regimul sirian a ocolit sancţiunile internaţionale şi a finanţat războiul prin firme offshore

Regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad a reuşit să ocolească sancţiunile internaţionale şi să-şi finanţeze maşinăria de război cu ajutorul a trei firme-fantomă cu sediul în Seychelles, ale căror nume au fost dezvăluite de ancheta jurnalistică ‘Panama Papers’, transmite AFP, preluând cotidianul Le Monde, una din publicaţiile implicate în investigaţie. 

Potrivit anchetei, citate de Agerpres, înregistrarea de firme în paradisuri fiscale a fost o practică de lungă durată a lui Rami Makhlouf, vărul extrem de bogat al lui Bashar al-Assad şi una dintre figurile cele mai acuzate de opozanţii regimului. 

Conform anchetei desfăşurate de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ), Süddeutsche Zeitung şi partenerii lor, ‘trei societăţi siriene indicate de Trezoreria americană ca ‘susţinătoare ale maşinăriei represive siriene’ au recurs la serviciile (firmei panameze de avocatură) Mossack Fonseca pentru a înfiinţa firme-fantomă în Seychelles’, scrie Le Monde. 

În plus, firmele-fantomă erau ‘o modalitate, pentru regimul sirian, de a ocoli sancţiunile internaţionale (…) şi de a camufla averea familiei Assad’, aflată la putere în Siria de aproape o jumătate de secol, adaugă le Monde. 

Cele trei firme siriene – Pangates International, Maxima Middle East Trading şi Morgan Additives Manufacturing – ‘au furnizat carburant aviaţiei militare a regimului, ale cărei bombardamente (…) au ucis zeci de mii de civili de la începutul conflictului’ în 2011, potrivit documentelor consultate de jurnaliştii Le Monde. 

Cele trei firme figurează din iulie 2014 pe lista neagră a Departamentului american al Trezoreriei, iar ‘una dintre ele, Pangates, specializată în produse petroliere rafinate, aparţine grupului Abdulkarim, considerat ca apropiat de puterea siriană şi având sediul la Damasc’, precizează publicaţia franceză. 

Corespondenţa electronică între Pangates şi Mossack Fonseca arată că legăturile între acestea datau din anul 1999, însă de-abia în august 2015 firma panameză de avocatură şi-a manifestat în sfârşit îngrijorarea faţă de proprietarii, activităţile şi sancţiunile care vizează societatea cu sediul în Emiratele Arabe Unite. 

Miliardarul Rami Makhlouf, care domină economia Siriei şi este deţinătorul cele mai mari averi din ţară, a recurs şi la firme-fantomă precum Drex Techonologies SA, înregistrată în anul 2000 în Insulele Virgine britanice. 

Conform unor e-mailuri interne ale Mossack Fonseca, consultate de Le Monde, ‘responsabilul departamentului de control de conformitate (‘compliance’) a pledat pentru tăierea imediată a punţilor’ cu firma respectivă, însă, din cauza reticenţelor unui alt angajat, această ruptură a intervenit abia în septembrie 2011.

Cele mai citite

Cum a ajuns un „candidat AI” pe buletinele de vot în Marea Britanie la alegerile parlamentare

Marea Britanie va avea, în premieră, un „candidat AI” pe buletinele de vot pentru parlamentare, din zona Brighton Pavilion din Brighton și Hove, un...

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...

Cristian Diaconescu susținut la Președinția României de un partid surpriză

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este disperat după imagine și funcții, fapt care este în căutare de susținători pentru a candida la...
Ultima oră
Pe aceeași temă