12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRMașina de cusut, un aparat care vine la modă în casă (P)

Mașina de cusut, un aparat care vine la modă în casă (P)

Prima maşină de cusut a fost inventată de către englezul Thomas Saint, în 1790, când a patentat o un aparat ce avea multe din caracteristicile celor din ziua de azi, doar că era făcut să lucreze în special cu piele, potrivit portaului descoperă.ro. Această mașină de cusut nu a fost însă folosită niciodată, astfel că inventatorul ei nu a putut profita de pe urma ei.

Trei decenii mai târziu, în 1810, germanul Balthasar Krems a inventat o maşină automată cu aţă de cusut, dar nu şi-a patentat niciodată invenţia, care, de asemenea, nici nu funcţiona prea bine. Abia în 1830, în paralel, în Franța și la New York apăreau primele mașini de cusut funcționale. Croitorul Barthelemy Thimmonier a inventat aparatul carea folosea doar un fir de aţă şi un ac de cusut încârligat care făcea o singură cusătură cu lanţ dintr-un fir, utilizată la broderii. În New York, Walter Hunt inventa o mașină de cusut care conţinea un ac curbat ce avea la capăt o buclă în care se băga firul de aţă. Nici el nu a patentat această invenţie, dar 12 ani mai târziu, Elias Howe era cel care făcea acest lucru pentru "un proces care folosea fire din două surse diferite".

Productia de masă a început de abia în anii 1851, când Isaac Singer a construit prima maşină de cusut în care acul făcea mişcări de sus în jos mai mult decât dintr-o parte în cealaltă, fiind controlat prin intermediul unei pedale.

Evoluția mașinii de cusut

Au trecut de atunci 166 de ani, iar mașinile de cusut Singer au evoluat foarte mult. Acum, aceste apare indispensabile oricărui croitor, dar și celor care vor să își coase singur hainele, acasă, sunt acționate electric, astfel încât a dispărut efortul pe care îl depuneau bunicile și mamele noastre, de exemplu, care trebuiau să apese continuu la pedale când coseau. Au un număr mare de programe, chiar și 30 la unele produse, și o viteză de coasere de 1500 impunsături pe minut.

Mai mult, modelul Singer cel mai performant, disponibil la eMAG, are numeroase funcții importante și utile, care păreau desprinse din filmele științifico-fantastice acum 20 de ani:

        –   Posibilitate transfer model cusătura: în oglindă, prin rotire sau simultan prin rotire în oglindă

        –   Posibilitate de alungire şi lăţire a punctului de cusătură

        –   Posibilitatea executării de cusături (tiv circular) pe braţ liber

        –  Ecran LCD pentru afişarea informaţiilor, cu posibilitatea reglării contrastului

        –  Tabela tipărită cu toate modelele de cusături şi broderii.

Avantajul unei mașini de cusut computerizate vine din faptul că oferă posibilități nenumărate pentru cusături: îi permite celui care coase să controleze  lungimea pasului şi lăţimea exactă a cusăturii, oferind o gamă largă de modele de cusături şi stiluri, ce pot fi vizualizate prin display-ul LCD.

Ce mașini de cusut ți se potrivesc

Atunci când cumperi o mașină de cusut, trebuie să în primul rând să știi pentru ce o folosești. Dacă ai nevoie doar să coși în casă haine pentru tine, e suficient un model simplu. Dacă vrei să faci o afacere, ai nevoie de un model complex și mai performant. De asemenea, pentru textile subţiri sau mai groase, piele sau altele, există modele diferite, iar caracteristicile lor sunt importante pentru a nu îți complica viața. În fine, contează și ce fel de cusături faci: zig-zaguri, broderii, butoniere.

Desigur, nu e de neglijat problema bugetului. Cele mai bune mașini de custu de pe piaţa românească sunt Singer, eMAG oferind o gamă largă din această marcă.

De la plăcere la afacere

O maşină de cusut este ideală pentru cei care vor să își deschisă o afacere homemade. Ușurează munca și te ajută să pui în practică aproape orice proiect dorești. De aceea, când cumperi un astfel de aparat, trebui să ai grijă să fie ușor de manevrat și de învățat, astfel încât să fie și ușor de folosit.

Cele mai bune, pentru afacerea ta, sunt mașinile de cusut care folosesc un ac dublu, au un motor puternic, dispun de mai multe tipuri de cusături, să accepte mai multe tipuri de material, inclusiv pe cele groase.

O caracteristică importanta este și brațul liber / “free arm“, folosit pentrucoasere tubulară sau circulară, foarte utilă pentru mâneci și cracul pantalonilor.

Dacă vrei să brodezi, există mașini de cusut cu această funcție specială. 

Cele mai citite

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă