27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăEconomieAnunț important pentru toți românii! Se scumpesc gazele. Cât vei plăti în...

Anunț important pentru toți românii! Se scumpesc gazele. Cât vei plăti în plus

Începând cu data de 1 iulie 2024, tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale vor crește, conform deciziilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor (ANRE). În cadrul ședinței Comitetului de Reglementare din 26 iunie, a fost aprobată în unanimitate o creștere medie de 19% a acestor tarife.

Această majorare se traduce printr-o creștere de aproximativ 10 lei/MWh distribuit, a declarat ANRE.

Miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Gazelor (ANRE) a decis majorarea tarifelor de distribuție a gazelor naturale cu o medie de 19%. Instituția a explicat că această decizie este determinată de trei factori principali:

  1. Creșterea costurilor serviciului de distribuție: Aceste costuri au crescut odată cu inflația prognozată pentru anul 2024, care este de 4,6%.
  2. Creșterea costurilor de capital: În anul 2023, s-a realizat un volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi ale sistemelor de distribuție în zonele concesionate.
  3. Reducerea cantității de gaze naturale distribuite: În 2023, cantitatea de gaze naturale distribuite a scăzut cu 8%.

Potrivit economedia.ro, având în vedere că distribuția reprezintă aproximativ 30% din prețul final al gazelor, această majorare a tarifelor de distribuție va conduce la o creștere de 6% a facturilor pentru consumatori, chiar în plină vară.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă