Cu ocazia sărbătorilor de Paște, vă propunem câteva rețete potrivite pentru masa festivă. Cozonacii tradiționali românești se fac cu nuci, mac și stafide. Această rețetă este pentru cozonacii bucovineni, însă puteți adăuga și alte ingrediente în umplutură, după gust.
INGREDIENTE:
- un kg de făină
- 50 g dr drojdie proaspătă
- 280 g de zahăr
- 260 g de unt
- trei ouă
- cinci gălbenuşuri
- 200 ml de smântână
- 175 ml de lapte
- două plicuri de zahăr vanilat
- 50 ml de coniac
- coaja rasă de la două lămâi
- 150 g de stafide, opţional
- un praf de sare
MOD DE PREPARARE
Într-un vas mai mare dizolvă drojdia în puţin lapte şi pune puţin zahăr şi puţină făină. Lasă compoziţia la dospit.
Citeşte şi Cozonaci moldovenești
După ce a crescut, adaugă restul ingredientelor. Frământă bine de tot şi apoi lasă aluatul la crescut într-un vas acoperit cu un şervet, într-o încăpere călduroasă.
Când îşi dublează volumul, împarte aluatul în două bucăţi. Din fiecare jumătate formează un rulou şi apoi răsuceşte-l. Aşază fiecare cozonac astfel obţinut într-o tavă unsă bine cu unt. Lasă tăvile încă o oră la crescut, apoi unge cozonacii cu ou bătut şi pune-i la copt. După 50 de minute, începe să verifici dacă s-au făcut. Înfige în fiecare cozonac o scobitoare şi dacă iese uscată şi nu se lipeşte aluat de ea, cozonacul e gata.
Aceasta este reţeta tradiţională de cozonaci bucovineni, dar o poţi îmbunătăţi folosind orice umplutură doreşti: nuci, mac sau brânză.