37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalJulian Assange s-a întors în țara sa natală, Australia

Julian Assange s-a întors în țara sa natală, Australia

Julian Assange s-a întors în țara sa natală, Australia.

Scene emoționante s-au petrecut pe aeroportul Canberra, când fondatorul Wikileaks și-a sărutat soția și și-a îmbrățișat tatăl, în timp ce avocații săi îl priveau, vizibil emoționați, scrie BBC.

Julian are nevoie de timp pentru a se recupera, pentru a se obișnui cu libertatea,

a declarat Stella Assange la o conferință de presă, la scurt timp după sosirea soțului său.

În ultimii 14 ani, Assange a purtat o luptă juridică cu oficialii americani, care l-au acuzat de divulgarea de documente clasificate, despre care spun că au pus vieți în pericol.

În vârstă de 52 de ani, acesta nu a participat la conferința de presă din Canberra, lăsându-și avocatul și soția să vorbească în numele său.

Trebuie să înțelegeți prin ce a trecut,

a declarat dna Assange.

Cuplul s-a căsătorit în închisoarea Belmarsh din Londra în 2022 și au împreună doi copii.

În urma acordului de recunoaștere a vinovăției, Julian Assange a pledat vinovat la o singură acuzație de conspirație în vederea obținerii și divulgării de informații privind apărarea națională, în loc de 18, câte i se imputaseră inițial.

Cazul s-a axat pe o dezvăluire masivă a Wikileaks în 2010, când site-ul a publicat o înregistrare video de la un elicopter militar american care arăta civili uciși în capitala irakiană Bagdad.

Site-ul a publicat, de asemenea, mii de documente confidențiale care sugerează că armata SUA a ucis sute de civili în incidente neraportate în timpul războiului din Afganistan.

Dezvăluirile au devenit un subiect uriaș, provocând reacții din toate colțurile lumii, și au condus la o examinare intensă a implicării americane în conflictele externe.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă