36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalJulian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un arhipelag american din Pacific, în cadrul unei audieri la finalul căreia a fost declarat ‘liber’ de către judecător.

Un avion privat care îl transporta pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care tocmai a fost eliberat de justiţia americană, a decolat miercuri din Saipan, cea mai mare insulă din Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, teritoriu neîncorporat al SUA în Oceanul Pacific.

În calitate de jurnalist, mi-am încurajat sursa să furnizeze informaţii clasificate pentru a le publica.

Julian Assange

Aceasta marchează sfârşitul unei lungi bătălii judiciare pentru cetăţeanul australian, pe care SUA îl voiau comparând în faţa justiţiei pentru scurgerea în 2010 a zeci de mii de documente americane clasificate drept secrete ale apărării.

Assange poate de acum să se întoarcă în Australia.

În cursul audierii care a durat trei ore miercuri dimineaţă, fondatorul WikiLeaks a pledat vinovat pentru complot în vederea obţinerii şi divulgării de documente americane clasificate. Cu toate acestea, Assange a declarat că a crezut că activităţile sale erau protejate de Primul Amendament al Constituţiei SUA, care consacră libertatea de exprimare.

Am crezut că Primul Amendament protejează această activitate, dar accept că a fost o încălcare.

Julian Assange

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă