23.2 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiONU: Extinderea în Liban a războiului dus în prezent de Israel împotriva...

ONU: Extinderea în Liban a războiului dus în prezent de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza ar putea fi apocaliptică

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a avertizat miercuri, la Geneva, că extinderea în Liban a războiului dus în prezent de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza ar putea fi apocaliptică, potrivit en.royanews.tv.

„Văd asta ca fiind scânteia care va aprinde pulberea… Este potenţial apocaliptică”, a avertizat Martin Griffiths, al cărui mandat se încheie la sfârşitul lunii.

Posibilele consecinţe sunt „imprevizibile”, a adăugat el în faţa jurnaliştilor.

Un conflict care ar implica Libanul „se va extinde în Siria… se va extinde în alte” teritorii din regiune, a adăugat Martin Griffiths.

„Va avea, în mod evident, consecinţe în Gaza şi, evident, va avea un impact asupra Cisiordaniei”, a spus el.”Este foarte alarmant”.

De când a izbucnit războiul în Fâşia Gaza, în urmă cu nouă luni, el „ne-a arătat un nou nivel de tragedie şi de cruzime”, a mai declarat Griffiths.”Dar ne-am temut cu toţii că acesta ar putea fi doar începutul”.

Războiul Israelului în Fâşia Gaza, început în urma atacului Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a declanşat violenţe şi la graniţa de nord a Israelului cu Libanul, unde schimburile de focuri sunt aproape zilnice între Hezbollah, un aliat al mişcării islamiste palestiniene, şi armata israeliană.

Hezbollah a deschis frontul cu Israelul, în sprijinul Hamas, pe 8 octombrie, iar violenţele armate s-au soldat cu moartea a 1.195 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ AFP stabilit pe baza informaţiilor furnizate de oficiali israelieni.

Din cele 251 de persoane răpite pe 7 octombrie din Israel, 116 sunt încă ţinute ostatici în Fâşia Gaza, dintre care 42 au decedat, potrivit armatei israeliene.

În urma ofensivei lansate de Israel au fost ucişi 37.718 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza.

Ostilitățile Israel-Hezbollah alimentează temerile de extindere a războiului din Gaza

Israelul și Hezbollah au schimbat focuri de artilerie transfrontaliere, pe măsură ce temerile privind un conflict regional au crescut după ce Israelul a dezvăluit că a aprobat planuri pentru o ofensivă în Liban, iar militanții susținuți de Iran au promis să-și acopere inamicul cu rachete.

Hezbollah a declarat că a tras zeci de rachete în nordul Israelului joi, ca represalii pentru un atac aerian mortal în sudul Libanului, despre care Israelul a spus că a ucis unul dintre operativii grupului. Hezbollah a revendicat, de asemenea, mai multe alte atacuri asupra trupelor și pozițiilor israeliene pe parcursul zilei.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit două depozite de arme și alte câteva locații aparținând grupului și că a tras artilerie “pentru a elimina amenințările din mai multe zone din sudul Libanului”.

Cu puțin înainte de miezul nopții, armata a declarat că a “interceptat cu succes o țintă aeriană suspectă care a traversat din Liban”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă