31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSportFormula 1Soldaţi ruşi şi Spetznas luptă în Siria

Soldaţi ruşi şi Spetznas luptă în Siria

De câteva zile, americanii şi NATO sunt îngrijoraţi de o eventuală creştere a prezenţei ruse în Siria, iar Bulgaria a anunţat că a refuzat cererile de traversare a spaţiului său aerian pentru mai multe avioane ruseşti.

Rusia se îndreaptă spre o confruntare cu Occidentul în Siria? La o săptămână distanţă de deschiderea Adunării Generale a ONU, unde liderul rus Vladimir Putin îşi va prezenta planul privind o coaliţie internaţională contra Statului Islamic, secretarul de stat american, John Kerry, avertizează Kremlinul despre riscul unei „escalade a conflictului” în Siria în contextul informaţiilor privind întărirea prezenţei militare ruse pe teritoriul ­sirian.

Surse americane au precizat că în ultimele zile cel puţin două  avioane militare ruse de transport, cargouri-gigant Antonov 124 Condor, au aterizat în Siria, plecate de pe o bază aeriană din sudul Rusiei, survolând Iranul şi Irakul, cu furnituri şi materiale. Un al treilea avion de transport trupe din Rusia, probabil un Iliuşin, a aterizat asemenea celor două Antonov pe un aeroport din regiunea Lattaquia, fieful preşedintelui sirian Bashar al-Assad.  Acest al treilea avion, care a survolat Grecia şi Bulgaria, este suspectat că a transportat militari ruşi.

 Ruşii au instalat în acea locaţie clădiri provizorii ce pot adăposti „sute de persoane” şi echipament militar. Potrivit unor observaţii neconfirmate oficial, membrii forţelor speciale ruse Spetsnaz s-ar afla la Academia navală siriană.

Responsabili bulgari au declarat marţi că au închis spaţiul aerian al ţării lor pentru avioanele ruseşti de transport. „Motivul acestui refuz este asociat informaţiilor incorecte din cererile de survol a spaţiului aerian al Bulgariei privind obiectul zborurilor şi încărcăturile”, a  precizat Ministerul de Externe bulgar. Decizia Sofiei va bloca una din principale rute ale Rusiei, care poate folosi alternative spre Siria prin  survolul Iranului şi Irakului sau al Turciei. Rusia evită spaţiul aerian turc de teama că turcii pot forţa aducerea la sol a avioanelor ruseşti, aşa cum au făcut-o în trecut. SUA au cerut şi Greciei să refuze tranzitul avioanelor militare ruse prin spaţiul său aerian. Diplomaţia rusă a cerut explicaţii Sofiei şi Atenei.

Dezminţirile Damascului

Damascul a dezminţit prezenţa trupelor sau activităţile militare ruse pe solul sirian, dar fotografii ale soldaţilor ruşi făcute la faţa locului au început să circule pe internet. Rusia explica luni că „partea rusă nu a ascuns niciodată livrarea de echipamente militare autorităţilor siriene pentru a lupta contra terorismului”, dar nu a dorit să ofere detalii asupra angajării Moscovei în favoarea regimului Assad.

După divulgarea în media americană, britanică şi israeliană a informaţiei potrivit căreia soldaţi ruşi ar participa la lupte alături de trupele lui ­Bashar al-Assad în Siria, antagonismul dintre Rusia şi Occident asupra problemei siriene s-a accentuat, scrie Kommersant. Moscova şi Occidentul au abordări diferite în ce priveşte reglementarea conflictului sirian – americanii şi europenii sunt pentru plecarea lui Assad, privit ca responsabil de toate problemele actuale ale Siriei. Moscova consideră, în schimb, regimul de la Damasc drept un aliat natural în coaliţia antiteroristă şi estimează că înlăturarea lui ar aduce la putere islamişti radicali, şi nu opozanţi moderaţi.

Jableh, port militar rus?

Presa siriană a relatat că Damascul şi-a dat acordul pentru construirea unei noi baze militare ruse la Jableh, la sud de Lattaquia, cel mai mare port al ţării. Spre deosebire de portul Tartous, unde se află deja o bază tehnică pentru flota rusă, situl Jableh va oferi Rusiei condiţii pentru o mare concentrare de trupe şi instalarea unei mari rezerve de armament şi material militar.

Planurile lui Putin

Daily Telegraph sublinia că Vladimir Putin a confirmat pentru prima oară vinerea trecută, în cadrul Forumului economic de la Vladivostok, angajamentul rus faţă de regimul lui Bashar al-Assad. El declara că „aducem o susţinere serioasă şi puternică Siriei în materie de echipamente, formare militară şi armament. Am semnat deja mari contracte cu Siria şi le vom executa în integralitate”. Pentru Putin, susţinerea lui Assad, care de patru ani luptă contra propriului popor, reprezintă o luptă contra terorismului.  

» Confruntaţi cu exodul refugiaţilor veniţi în special din Siria,  europenii caută la o strategie pentru îndiguirea acestor mişcări de populaţii prin atacarea „sursei” problemei.

Cele mai citite

România, evaluări pozitive din partea OCDE

România atinge încă două ţinte pe drumul către aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din perspectiva alinierii la cele mai bune...

Amenințare cu bombă la Palatul de Justiție din Ploiești

Palatul de Justiţie din municipiul Ploieşti este vizat de o ameninţare cu bombă, poliţiştii efectuând la această oră verificări."La data de 27 iunie a.c., poliţiştii...

Anunț important pentru toți românii! Se scumpesc gazele. Cât vei plăti în plus

Începând cu data de 1 iulie 2024, tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale vor crește, conform deciziilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul...
Ultima oră
Pe aceeași temă