Colaborările punctuale dintre liderul PSD și o parte a liberalilor s-au înmulțit în ultima perioadă, şeful social-democraţilor căutând o alternativă la ALDE, în contextul neînțelegerilor cu Călin Popescu Tăriceanu.
În urma acestor negocieri, liberalii au obținut funcții în instituții subordonate Parlamentului. Astfel, Teodor Atanasiu va primi un post la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, iar Eugen Nicolăescu va deveni viceguverantor al Băncii Naţionale a României.
De menționat că, în urmă cu două luni, Dragnea anunțase că nu va oferi PNL niciun post, pentru că algoritmul parlamentar invocat de liberali nu este prevăzut într-o lege, ci este doar o cutumă parlamentară. Acum liderul PSD și-a schimbat atitudinea, dorind să aibă o alternativă la ALDE în contextul neînțelegerilor cu Călin Popescu Tăriceanu, care vrea să se detașeze de imaginea de susținător necondiționat al social-democraţilor pentru a candida la următoarele alegeri prezindențiale. Sprijinul unor parlamentari PNL asigură promovarea intereselor PSD, deocamdată în cazuri punctuale.
Primul episod de colaborare tacită PSD-PNL s-a petrecut acum două săptămâni la Comisia juridică a Senatului, când doi parlamentari liberali (Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc) au lipsit de la lucrări. Cum a lipsit și reprezentantul ALDE Ionuț Sibinescu, dacă ar fi fost prezente cele două senatoare PNL ar fi putut bloca amendamentele în favoarea graţierii faptelor de corupţie.
Nicolăescu, viceguvernator BNR
Și revocarea președintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, s-a făcut în urma colaborării dintre PSD și o parte a PNL. Liviu Dragnea dorea revocarea lui Negrițoiu, protejat de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, președintele Senatului s-a numărat printre cei 244 de absenți de la ședință, ceea ce a pus în pericol cvormul de ședință.
Până la urmă, acest cvorum a fost asigurat de o parte a parlamentarilor PNL, în frunte cu Eugen Nicolăescu, viceliderul grupului din Camera Deputaților. De asemenea, în sală a rămas și senatorul PNL Alina Gorghiu. Aceștia au rămas în sală, deși cei mai mulți dintre colegii lor din PNL, în frunte cu Raluca Turcan, au părăsit lucrările.
Înainte de votul pentru ASF, Eugen Nicolăescu a condus negocierile dintre liberali și PSD pentru funcții în instituții subordonate Parlamentului. Astfel, Eugen Nicolăescu urmează să fie numit viceguvernator al BNR și va beneficia de o indemnizație de 37.000 lei lunar. Acesta a absolvit în 1982 Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice, unde și-a luat și doctoratul în 2007. A fost ministru al Sănătății de două ori, atât în Guvernul Tăriceanu, cât și în Guvernul Ponta.
Atanasiu, validat la ANRE în şedinţă secretă
În aceeași zi cu votul pentru schimbarea șefului ASF, a fost dusă la îndeplinire o altă parte a înțelegerii PSD-PNL. Comisiile de industrii din cele două Camere, dominate de PSD, au ales, într-o ședință secretă, trei noi membri ai Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Unul dintre cei trei este Teodor Atanasiu (nominalizat de PNL), membru al „cooperativei” din PNL – adică gruparea care aranjează voturile la congresele partidului. Liberalul nu a avut același succes și în fața electoratului, iar la alegerile din decembrie 2016 a ratat obținerea unui nou post de parlamentar. Cu toate că este absolvent al unei facultăți de mecanică, Teodor Atanasiu nu este la prima sinecură din zona economică, după ce între 2006 și 2008 a fost vicepreședinte al AVAS.
Din partea PSD și ALDE au fost validați Henorel Soreață, actual șef al Direcției generale control din cadrul ANRE, și Ramiro Angelescu, fost director
în cadrul Electrica. Pentru cele trei posturi au fost depuse 11 candidaturi, însă, potrivit unor surse parlamentare, restul de opt candidați, fără sprijin politic, nici nu au fost anunțați că ședința de validare a candidaturilor va avea loc. Pentru a ocupa funcțiile, cei trei au nevoie și de votul plenului reunit.
Boagiu și Barbu, recuperate
Rămasă și ea în afara Legislativului, Anca Boagiu va obține funcția de președinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi. Boagiu, provenită din fostul PDL, a absolvit în 1995 Universitatea „OVIDIUS” – Facultatea de Construcţii – Secţia Hidrotehnică. Ea a fost ministru al Integrării în Guvernul Boc.
Aceeași rețetă s-a aplicat și în cazul Sulfinei Barbu, rămasă și ea în afara Executivului. Ea va primi un post în cadrul Colegiului CNSAS, cu toate că pregătirea sa este de inginer geolog. Sulfina Barbu provine tot din vechiul PDL și a fost ministru al Muncii în Guvernul Boc.