10 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăTechAlegeri cu scandal la USR. Nicușor Dan și oamenii săi au boicotat...

Alegeri cu scandal la USR. Nicușor Dan și oamenii săi au boicotat congresul

Deputatul Dan Barna este noul președinte al USR, după un Congres boicotat de o treime din delegați. Aceștia au acuzat tabăra câștigătoare de încălcarea statutului.

Deputatul Dan Barna a fost ales preşedinte al USR în urma votului membrilor prezenţi la Congresul Extraordinar de la Poiana Braşov. Dan Barna a obţinut 127 de voturi, din totalul de 191,  şi l-a surclasat pe contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, care a fost ales doar de 50 de membri. 14 voturi au fost anulate. Barna va avea un mandat de doi ani, până în 2019.

Dan Barna este reprezentantul aripii liberale din USR, fiind au apropiat al deputatului Cristian Ghinea, inițiatorul acestei platforme. Vlad Alexandrescu reprezintă aripa progresistă. Cristian Seidler (aripa ”nicuşoristă”) s-a retras din cursă acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru congres.

La Congres erau așteptați 276 de delegați dar aproape o treime au boicotat scrutinul. Boicotul a fost organizat de membrii de partid lui care îl susțineau pe Cristian Seidler, un apropiat al lui Nicuşor Dan, care s-a retras din fruntea USR. Ei au reclamat modul în care au fost desemnaţi delegații la congres și au ameninţat chiar că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatele congresului.

De ce s-au certat taberele din USR

Scandalul a pornit de la modul în care au fost desemnați candidații din București pentru Congres. Și aceasta pentru că organizația București avea dreptul la 25% din numărul de delegați, grație rezultatelor bune obținute în alegeri. Biroul Național al USR a stabilit un set de reguli pentru alegerile din Capitală care, însă, nu corespundeau statutului USR. Membrii USR din București au organizat alegeri pe baza statutului și, în aceste condiții, 58 din cele 63 de locuri au fost obținute de sprijinitorii deputatului Cristian Sedieler, un apropiat al fostului președinte Nicușor Dan.

Comisia de arbitraj a USR a decis anularea alegerilor, la pachet cu invalidarea setului de reguli stabilit de Biroul Național. Explicația: deşi regulile stabilite de BN nu erau statutare, alegerile s-au desfăşurat în timp ce acestea erau în vigoare. În aceste condiții, Sediler a anunțat retragerea din cursă iar susținătorii săi au boicotat atât alegerile din Capitală cât și  Congresul.

În timp ce Congresul era în desfăşurare fostul preşedinte Nicuşor Dan îi acuza pe Facebook pe organizatori de „practici demne de PSD şi PNL”. „Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înţeleg că a fost o dezbatere şi un vot în Biroul Naţional la care unii au fost pentru şi alţii au fost contra invitării mele. Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezenţa mea un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL”, a scris Nicuşor Dan pe contul său de Facebook.

De asemenea, el a susţinut că parlamentarii jurişti ai partidului spun că alegerile delegaţilor din Bucureşti au fost anulate nestatutar şi că viitorul preşedinte al USR, indiferent de cineva va fi acesta, va fi „un președinte fără legitimitate”.

Promisiunile noul președinte

Noul președinte ales, Dan Barna, pare conștient de problema cu care se confruntă și a încercat să pară deschis față de adversarii săi. ”Săptămâna viitoare voi lua legătura cu filialele care nu au venit la congres pentru a închide această zbatere în care a fost partidul până acum. Mulţumesc contracandidaţilor pentru că nu a fost o campanie urâtă. Multe din argumentele lui Vlad Alexandrescu şi Cristian Seidler sunt valoroase şi le voi prelua”, a declarat Dan Barna.

De asemenea, Barna a spus că regretă afirmaţiile făcute de Nicuşor Dan despre vicierea congresului, afirmând că posibilităţile de a obţine primăria Capitalei prin Nicuşor Dan rămân deschise. ” În ceea ce priveşte legitimitatea, nu este niciun dubiu aici. La congres au votat 70% din delegaţii congresului, deci nu este o chestiune de un vot sau două. Practic, din 276 de delegaţi, 191 şi-au exprimat votul”, a comentat Barna. El a dat asigurări că nu va demara o campanie de epurări în rândul membrilor de partid care au contestat congresul.

Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie pe fondul diferenţelor de opinii vizavi de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

CV. Expert în fonduri europene

Dan Barna (42 de ani) este reprezentatul aripii liberale din USR şi unul dintre principalii militanţi pentru poziţionarea partidului împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru familie de a redefini familia în Constituţie.

El este expert în fonduri europene, a fost membru al Guvernului Cioloş, unde a deţinut funţia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea, unul dintre principalii săi colaboratori din USR.

Dan Barna a fost ales în decembrie 2016 deputat USR de Sibiu, iar în prezent este vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru fonduri europene.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Generația Z: Factor cheie pentru viitorul inteligenței artificiale până în 2030

Generația Z va reprezenta 30% din forța de muncă globală până în 2030 și este de așteptat să joace un rol important în adoptarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă