Alegeri cu scandal la USR. Nicușor Dan și oamenii săi au boicotat congresul

de Romulus Georgescu , 30 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:38, 30 octombrie 2017
Alegeri cu scandal la USR. Nicușor Dan și oamenii săi au boicotat congresul

Deputatul Dan Barna este noul președinte al USR, după un Congres boicotat de o treime din delegați. Aceștia au acuzat tabăra câștigătoare de încălcarea statutului.

Deputatul Dan Barna a fost ales preşedinte al USR în urma votului membrilor prezenţi la Congresul Extraordinar de la Poiana Braşov. Dan Barna a obţinut 127 de voturi, din totalul de 191,  şi l-a surclasat pe contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, care a fost ales doar de 50 de membri. 14 voturi au fost anulate. Barna va avea un mandat de doi ani, până în 2019.

Dan Barna este reprezentantul aripii liberale din USR, fiind au apropiat al deputatului Cristian Ghinea, inițiatorul acestei platforme. Vlad Alexandrescu reprezintă aripa progresistă. Cristian Seidler (aripa ”nicuşoristă”) s-a retras din cursă acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru congres.

La Congres erau așteptați 276 de delegați dar aproape o treime au boicotat scrutinul. Boicotul a fost organizat de membrii de partid lui care îl susțineau pe Cristian Seidler, un apropiat al lui Nicuşor Dan, care s-a retras din fruntea USR. Ei au reclamat modul în care au fost desemnaţi delegații la congres și au ameninţat chiar că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatele congresului.

De ce s-au certat taberele din USR

Scandalul a pornit de la modul în care au fost desemnați candidații din București pentru Congres. Și aceasta pentru că organizația București avea dreptul la 25% din numărul de delegați, grație rezultatelor bune obținute în alegeri. Biroul Național al USR a stabilit un set de reguli pentru alegerile din Capitală care, însă, nu corespundeau statutului USR. Membrii USR din București au organizat alegeri pe baza statutului și, în aceste condiții, 58 din cele 63 de locuri au fost obținute de sprijinitorii deputatului Cristian Sedieler, un apropiat al fostului președinte Nicușor Dan.

Comisia de arbitraj a USR a decis anularea alegerilor, la pachet cu invalidarea setului de reguli stabilit de Biroul Național. Explicația: deşi regulile stabilite de BN nu erau statutare, alegerile s-au desfăşurat în timp ce acestea erau în vigoare. În aceste condiții, Sediler a anunțat retragerea din cursă iar susținătorii săi au boicotat atât alegerile din Capitală cât și  Congresul.

În timp ce Congresul era în desfăşurare fostul preşedinte Nicuşor Dan îi acuza pe Facebook pe organizatori de „practici demne de PSD şi PNL”. „Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înţeleg că a fost o dezbatere şi un vot în Biroul Naţional la care unii au fost pentru şi alţii au fost contra invitării mele. Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezenţa mea un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL”, a scris Nicuşor Dan pe contul său de Facebook.

De asemenea, el a susţinut că parlamentarii jurişti ai partidului spun că alegerile delegaţilor din Bucureşti au fost anulate nestatutar şi că viitorul preşedinte al USR, indiferent de cineva va fi acesta, va fi „un președinte fără legitimitate”.

Promisiunile noul președinte

Noul președinte ales, Dan Barna, pare conștient de problema cu care se confruntă și a încercat să pară deschis față de adversarii săi. ”Săptămâna viitoare voi lua legătura cu filialele care nu au venit la congres pentru a închide această zbatere în care a fost partidul până acum. Mulţumesc contracandidaţilor pentru că nu a fost o campanie urâtă. Multe din argumentele lui Vlad Alexandrescu şi Cristian Seidler sunt valoroase şi le voi prelua”, a declarat Dan Barna.

De asemenea, Barna a spus că regretă afirmaţiile făcute de Nicuşor Dan despre vicierea congresului, afirmând că posibilităţile de a obţine primăria Capitalei prin Nicuşor Dan rămân deschise. ” În ceea ce priveşte legitimitatea, nu este niciun dubiu aici. La congres au votat 70% din delegaţii congresului, deci nu este o chestiune de un vot sau două. Practic, din 276 de delegaţi, 191 şi-au exprimat votul”, a comentat Barna. El a dat asigurări că nu va demara o campanie de epurări în rândul membrilor de partid care au contestat congresul.

Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie pe fondul diferenţelor de opinii vizavi de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

CV. Expert în fonduri europene

Dan Barna (42 de ani) este reprezentatul aripii liberale din USR şi unul dintre principalii militanţi pentru poziţionarea partidului împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru familie de a redefini familia în Constituţie.

El este expert în fonduri europene, a fost membru al Guvernului Cioloş, unde a deţinut funţia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea, unul dintre principalii săi colaboratori din USR.

Dan Barna a fost ales în decembrie 2016 deputat USR de Sibiu, iar în prezent este vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru fonduri europene.

Comentarii

 • Doru

  31 octombrie 2017 11:03

  Aripa Barna , aripa Voiculescu ....niste aripi de pui.Ce facem cu finantarea fostei campanii electorale acolo unde exista un dosar penal ?De unde mai primim finantare ca Soros e strans de fudulii de Congres si Procurorul General ? Si la ei , nu-i ca la noi.

  raspunde comentariului
 • Deci in spatele lui

  31 octombrie 2017 10:55

  sunt Iohannis si Serviciile. Barna = Alina Gorghiu Version2.0.

  raspunde comentariului
 • Gigi

  30 octombrie 2017 12:37

  Si cum ati vrea sa functioneze un partid infiintat pe persoana fizica si care are sediul social acasa la Nicusor Dan?!

  raspunde comentariului
 • Gigel

  30 octombrie 2017 0:00

  Păcat ca incepusera bine si mulți isi puneau speranța in ei. Nu fusesera membrii de partid.Intrasera in politica nu puseseră botul, PSD, UDMR PNL erau cu nervii la pământ o data cu apariția acestora. Bineînteles ca dacă nu a putut să ii doboare din afara i-a tăiat din interior, doar secu e in tot și in toate. Prea făceau treaba in parlament, populația afla lucruri halucinante despre banii lor mă rog ziși ai țarii.. A inceput să pută de la dispariția lui Nicusor Dan cu ce l-or fi amenințat și pe acela, franțuzoaia a disparut și ea in ceața si uite ca am rămas PNL si PSD prieteni vechi. USR o să se trezeasca cu un autobuz de membrii la urmatoarele alegeri si Nicusor nu cred ca are chef de alt partid. PNL si PSD Se duc la nunți impreuna, copii sunt casatoriți intre ei, adevarati dușmani ai zice. De UDMR ce mai spunem tot PSDisti buni de speriat populația de facit campanie lui Viktor pe banii RO si tot asa. Io cu cine mai votez?

  raspunde comentariului
 • deveselu'

  29 octombrie 2017 19:28

  Este evident unde vor si trebuie sa se duca spre BRUXELLES si spre drepturile omului , in niciun caz spre anii '50.. plus sau minus .

  raspunde comentariului
 • Nelu Stiuca

  29 octombrie 2017 19:17
 • ioan

  29 octombrie 2017 19:16

  hotarati-va odata ce vreti si ce drum o sa luati!!!!!! toate ezitarile acestea potrivesc manusa la tactica psd de mutilare a natiuni romane.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design