0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCel mai bogat constănţean

Cel mai bogat constănţean

Pe Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănţean, o să-l vedeţi rar în public. Trăieşte mai mult prin avioane şi, atunci când apare public, este discret. Acest lucru nu l-a împiedicat să facă bani. Topul Forbes apărut astăzi în clasează în topul celor mai bogaţi români. Pe locul al şaselea, mai exact, cu o avere de 500 de milioane de euro. Spune despre el că este constănţean, iar suma prezentată îl face cel mai bogat locuitor al judeţului.

Primii paşi

A fost printre primii care şi-au deschis o societate comercială din România. Chiar primul, îi place să spună, deşi mai există un om de afaceri care afirmă acelaşi lucru: Dinu Patriciu. S-a născut în 1967 şi a absolvit Academia Navală Mircea cel Bătrân, fiind specializat în inginerie electromecanică navală. Este ofiţer electrician în marina comercială, iar revoluţia îl prinde într-un post de inginer electromecanic la Romline.  Intră în afacerile cu petrol în 1999, când cumpără de la AVAS companiile de foraj pe uscat Foserco si Aquafor. În anul 2001 câştigă licitaţia pentru uzina 1 Mai Ploieşti, care devine Upetrom – 1 Mai, iar în 2004 înfiinţează Grup Servicii Petroliere, cu sediul în Portul Constanţa. În 2005 înfiinţează Upetrom Group, un grup integrat de societăţi cu activităţi în construcţii şi foraj marin, servicii de intervenţii la sondă, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, instruire, inginerie, transport naval şi servicii de turism. GSP şi Upetrom – 1 Mai rămân ”perlele coroanei”.

Marea lovitură

Marea lovitură o dă însă în anul 2006, când reuşeşte să cumpere, de la Petrom, mai multe platforme petroliere de foraj maritim. Au intrat atunci în proprietatea sa Atlas, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn. Comănescu nu avea banii pentru ele, dar a sesizat potenţialul imens de business. A reuşit să obţină un credit de la BCR, în valoarea de 125 de milioane de dolari, pentru achiziţia lor. Vinde repede una din platforme, pentru a face rost de cash.

Ban la ban trage

De aici înainte, afacerile s-au dezvoltat pe principiul românesc ce stă la baza capitalismului, aşa cum spunea Patriciu: ”ban la ban trage”. Firmele lui Comănescu s-au implicat în tot mai multe business-uri. Platormele au ajuns să caute petrol în mările din întreaga lume, până în Mexic, de exemplu. În 2008, cifra de afaceri a Upetrom Group era de peste 400 de milioane euro.

Arma secretă a lui Băsescu

În 2009 ajunge subiect în cea mai importantă dezbatere televizată înainte de alegerile pentru preşedintele României. Traian Băsescu l-a întrebat pe Mircea Geoană, în direct, dacă ştie care este cel mai mare contract semnat în ultimele 30 de zile între România şi Federaţia Rusă. Geoană nu ştia. Asul din mâneca lui Băsescu era Gabriel Comănescu, care semnase, prin GSP, un contract de 269 milioane dolari, pe 19 noiembrie 2009, ce prevedea construirea unei conducte de transport a gazelor naturale de 150 km, de-a lungul coastei Mării Negre, care să alimenteze oraşul Soci. GSP a câştigat atunci o licitaţie internaţională. Între timp a investit şi în modernizarea flotei, deţinând acum mai multe nave performante şi specializate, dar şi într-un modern centru de instruire, de şapte milioane de euro, în portul Constanţa. În 2010, Upetrom Group are o cifră de afaceri de 600 milioane euro. În 2011, GSP se claseză pe locul secund în topul Deloitte pentru Europa Centrală, după rata de creştere a cifrei de afaceri. În 2012, GSP intră pe piaţa din Marea Nordului, obţinând două contracte pentru foraj şi instalare de conducte submarine cu Wintershall, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze natural din Germania.

Gabriel Comănescu este îngrijorat de soarta portului Constanţa. ”Ar trebui să fie 100% la stat”, a spus el, la o întâlnirea cu operatorii portuari. Nu este de acord cu transferul acţiunilor de la Ministerul Transporturilor la autorităţile locale şi cu atât mai mult se opune unui eventual control al acestora din urmă asupra portului. Nu este prieten cu actuala conducere a oraşului, iar surse politice afirmă că l-a susţinut financiar, în campania electorală, pe unul dintre contracandidaţii primarului Radu Mazăre. Nu s-a implicat în politică, dar este atent la numele de actuali sau viitori politicieni care pot schimba ceva. A derulat mai multe campanii umanitare, constând chiar şi în construcţii de locuinţe pentru persoanele nevoiaşe, dar nu le-a făcut niciodată publice.

Pe lângă afacerile cu petrol, Gabriel Comănescu a investit şi în domenii. Are în plan realizarea unei televiziuni, Black Sea TV, care să reflecte subiecte de interes din zona Mării Negre. A obţinut şi licenţă de la CNA, dar nu se grăbeşte să o pună pe picioare.A investit însă, ca orice constănţean cu bani, şi în turism. A renovat în întregime un hotel din staţiunea Mamaia, pe care l-a reclasificat la cinci stele. A cumpărat şi o clădire emblematică a Constanţei, Casa cu lei, care este însă încă în paragină, în consonanţă, deocamdată, cu întreaga zonă peninsulară. A cumpărat şi o navă cu pânze pe care o închiriază vara turiştilor. Adornate este una dintre cele mai frumoase ambarcaţiuni din marea Neagră. Velierul a participat în acest an lacele mai importante competiţii din Marea Neagră. Să vezi toate aceste vase, pe mare, este un spectacol deosebit, spune Comănescu. În adâncul inimii, omul de afaceri cu o avere de 500 de milioane de euro a rămas un simplu lup de mare.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă