25.1 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Thailanda. Armata a decretat legea marţială. Japonia, îngrijorată de această situație....

UPDATE. Thailanda. Armata a decretat legea marţială. Japonia, îngrijorată de această situație. Washingtonul avertizează că aceasă măsură trebuie să fie temporară

UPDATE. Washingtonul avertizează că legea marţială decretată în Thailanda trebuie să fie "temporară".

"Toate părţile trebuie să respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare", a declarat, citată într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki, care a exprimat totodată îngrijorarea Washingtonului faţă de criza politică din Thailanda, conform Mediafax.

"Aşteptăm din partea armatei să-şi respecte angajamentul de a da acestei măsuri un caracter temporar, pentru a împiedica violenţa şi de a nu submina instituţiile democratice", a subliniat ea.

"Statele Unite cred ferm că toate părţile implicate este necesar să coopereze pentru a-şi soluţiona diferendele prin dialog (…). Această evoluţie subliniază nevoia organizării unor alegeri pentru stabilirea voinţei poporului thailandez", a adăugat Psaki.

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a exprimat marţi "îngrijorări mari" din partea autorităţilor de la Tokyo faţă de evenimentele din Thailanda, o ţară în care Japonia investeşte masiv şi în care armata a decretat legea marţială, relatează AFP.

"Avem îngrijorări mari faţă de situaţia din Thailanda", a declarat Yoshihide Suga pentru presă. "Îndemnăm încă o dată toate părţile vizate să acţioneze cu reţinere şi fără să recurgă la violenţă".

"Sperăm ca diferenţele între părţi să fie soluţionate paşnic şi democratic", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Japonia este unul dintre principalii investitoti în Thailanda, o economie-pivot în rândul ţărilor din Asia de Sud-Est aflate în plină dezvoltare. Tokyo este cu atât mai interesată de această regiune, cu cât ea îi permite să-şi alimenteze propria creştere economică fără să recurgă la China, cu care Japonia întreţine relaţii dificile.

În 2013, firme nipone au investit în mod direct 290,5 miliarde de bahţi thailandezi (6,5 miliarde de euro) în această ţară, potrivit Organizaţiei pentru Comerţ Exterior al Japoniei (JETRO). Peste 3.900 de societăţi japoneze sunt active în Thailanda, potrivit unui raport întocmit de către centrul de Cercetare Teikoku Databank publicat în februarie.

Armata din Thailanda a decretat marţi legea marţială în regat, care în decursul mai multor luni este afectat de o criză politică gravă şi manifestaţii antiguvernamentale, soldate cu 28 de morţi şi sute de răniţi,informează Mediafax.

"Instaurarea legii marţiale nu este o lovitură de stat", ci are scopul de a "restabili ordinea publică şi pacea", a asigurat armata într-un anunţ făcut la o televiziune controlată de militari.

"Populaţia trebuie să-şi trăiască viaţa normal în continuare", au îndemnat forţele militare.

Un consilier guvernamental a declarat ulterior că Guvernul interimar nu a fost consultat cu privire la această decizie şi îşi va păstra atribuţiile.

"Guvernul interimar va continua să existe", a subliniat el.

Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat că Thailanda este în pragul unui război civil.

"Ne temem de tendinţele spre război civil", a afirmat Tarit Pengdith, şeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale.

Cele mai citite

Hidroelectrica inaugurează MHC Poiana Ruscă, primul proiect de investiție cu finanțare externă

COMUNICAT DE PRESĂ Hidroelectrica a inaugurat ieri, 26 iunie 2024, obiectivul Microcentrala (MHC) Poiana Ruscă, marcând astfel finalizarea primului proiect de investiție realizat cu finanțare...

Un reprezentant al Ambasadei SUA în Ucraina a fost găsit mort în hotelul Hilton din Kiev

În data de 25 iunie, trupul neînsuflețit al unui diplomat american a fost descoperit în hotelul Hilton din Kiev, conform relatării publicației Ukrainska Pravda. Potrivit...

Afacere cu articole vestimentare: sfaturi și idei

Lumea modei este pe atât de dinamică pe cât este de versatilă în privința oportunităților de afaceri pentru antreprenorii ambițioși. De aceea, fie că...
Ultima oră
Pe aceeași temă