30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialSUA au luat decizia finală în privinţa avionului RUSESC doborât de Turcia....

SUA au luat decizia finală în privinţa avionului RUSESC doborât de Turcia. Vezi poziţia SUA

Statele Unite şi-au exprimat poziţia definitivă în disputa privind avionul de luptă al Rusiei, doborât de Turcia în timpul unei misiuni împotriva ISIS.

„Statele Unite susţin Turcia pentru a-şi asigura suveranitatea şi integritatea teritorială”, a declarat Earl Litzenberger, adjunctul şefului misiunii SUA la NATO. Această decizie se referă atât la spaţiul terestru, cât şi la spaţiul aerian al Turciei, a subliniat Litzenberger. Mai mult chiar, sprijinirea Turciei în această chestiune reprezintă o prioritate nu doar pentru SUA, ci şi pentru întregul NATO.

Oficialul american a făcut aceste declaraţii luni, la sediul din Bruxelles al Alianţei Atlantice.

Amintim că, iniţial, după ce un avion F-16 al Turciei a doborât un avion Suhoi al Rusiei, SUA au avut o poziţie rezervată, evitând să se pronunţe tranşant. Turcia a susţinut permanent că avionul rusesc a intrat în spaţiul ei aerian şi nu a răspuns somaţiilor avioanelor sale, care i-ar fi cerut, de zece ori, să iasă din spaţiul aerian al Turciei, înainte să tragă asupra lui.

În replică, Rusia susţine că avionul Suhoi a fost atacat de Turcia deasupra Siriei şi că acesta nu s-a aflat niciun moment în spaţiul aerian al Turciei.

Luni, la Bruxelles, adjunctul şefului misiunii SUA la NATO a subliniat că Rusia a încălcat spaţiul aerian al Turciei – ceea ce îi dădea Turciei dreptul să intervină. Totuşi, Litzenberger a sugerat că doborârea avionului putea fi evitată, dacă Rusia ar fi dovedit mai multă “transparenţă” în privinţa acţiunilor ei aeriene contra ISIS.

“Incidentul recent, cu avionul militar al Rusiei care a violat spaţiul aerian al Turciei, arată cât de importantă e transparenţa în privinţa operaţiunilor militare”, a susţinut Litzenberger.

Adjunctul reprezentantului SUA la NATO a precizat că, în acţiunile contra ISIS, “lucrăm în strânsă cooperare cu Turcia şi cu toţi aliaţii”.

Potrivit unor surse militare americane, acţiunea împotriva ISIS a portavionului francez Charles de Gaulle, aflat acum în estul Mediteranei, deşi se desfăşoară „sub drapelul Franţei”,  beneficiază de sprijinul altor ţări din NATO, fără de care ea nu ar fi posibilă. Pe timpul acţiunii din estul Mediteranei, portavionul francez este protejat de nava americană USS Corney precum şi de un distrugător german.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă