31.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăEconomieAutoRAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope „all season” sunt nefondate și fără suport legal.

„BREAKING NEWS despre anvelopele de iarnă în plin val de caniculă! Iată ce trebuie să știi pentru a nu fi luat prin surprindere de nămeți! NU s-a modificat nimic în legislația din România cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă!

Pentru că am citit și noi știrile despre “anvelopele care sunt interzise de la 1 octombrie”, vă spunem că rămâne cum am stabilit: vă anunțăm noi când apar noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule!

Acum, mai pe larg, reamintim că legislatia aplicabilă în România nu merge dincolo de marcajele cuprinzând literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr.5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub următoarele variante: M+S, M.S. sau M&S.

Denumirea de anvelopă ”all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una din formele menționate.

Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei”, a transmis RAR.

Anvelopele de iarnă – importanța folosirii în sezonul rece

Anvelope de iarnă – care este rolul lor?

Odată cu scăderea temperaturilor din termometre, anvelopele de vară trebuie înlocuite cu cele de iarnă. Comoditatea unora dintre șoferi însă îi determină să folosească anvelope allseason pe tot parcursul anului, mai ales atunci când condițiile de drum din sezonul rece nu sunt critice. Chiar dacă nu sunt parcurse drumuri grele iarnă, cu straturi mari de zăpadă sau de gheață, specialiștii recomandă utilizarea de anvelope iarna. Anvelopele speciale de iarnă fac o mare diferență șofatului, de la încrederea pe care o oferă asupra condițiilor de drum, până la aderență, manevrabilitate și tracțiune.

Anvelopele de iarnă au fost concepute pentru a oferi condiții sigure de circulație, precum tracțiune și aderență la nivel maxim în condiții de frig. Acestea au un compus mai moale, cu caneluri mai adânci și tăieturi înguste numite lamele, încorporate în benzile de rulare. Aceste caracteristici ajută la dispersarea apei sau după caz, a zăpezii și permit de asemenea deplasarea optimă a cauciucului. Toate aceste aspecte ajută în îmbunătățirea contactului pe care mașina îl are în mod direct cu partea carosabilă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă